Digibron.nl

Goldreyer mag doorgaan met claim-procedures

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: woensdag 8 december 1993
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8 (Binnenland)

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer mag zijn schadeclaim-procedures voortzetten tegen een aantal Nederlanders en enkele Amerikaanse media. Hij eist daarin wegens smaad miljoenen dollars schadevergoeding. Dit heeft een rechter in New York bepaald.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam heeft dat gisteren bevestigd. De gemeente overlegt binnenkort met Amerikaanse advocaten of ze tegen de uitspraak in beroep gaat. Om te procederen en schadevergoeding te eisen van buitenlanders als Beeren moet Goldreyer aantonen dat de betrokkenen inkomen of bezittingen hebben in New York.

De rechter verwierp het bezwaarschrift dat de ex-directeur van het Stedelijk Museum, W. Beeren, tegen de claim had ingediend. Goldreyer eist van hem een schadebedrag van 25 miljoen dollar. De voormalige directeur zou het contract over de restauratie van het schilderij "Who's Afraid of Red, Yellow and Blue E" niet zijn nagekomen. Beeren zou na de restauratie hebben gesproken over het doek als „een lichte invaüde". In het contract stond dat de toenmalige directeur zich nooit kritisch over het herstel zou mogen uitlaten.

Het doek van Bamett Newman werd in 1986 ernstig beschadigd. Naar aanleiding van de restauratie door Goldreyer brak een rel uit over de kwaliteit van de werkzaamheden. De Amerikaan zou het schilderij niet hebben gerestaureerd, maar simpelweg hebben overgeschilderd.

Als eerste leverde de kunsthistoricus Ernst van de Wetering kritiek op de restauratie. Op grond daarvan eiste Goldreyer ook van hem een schadevergoeding. De rechter heeft daarbij een voorbehoud gemaakt. Pas in een later stadium bepaak hij of Goldreyer die eis mag doorzetten.

De zaak tegen EHsabeth Bracht, de conservatrice van het Stedelijk Museum, werd eveneens aangehouden. Ook zij stelde het werk van Goldreyer in een vroeg stadium ter discussie.

De procedure tegen het dagblad De Telegraaf, dat een claim van 10 miljoen dollar had gekregen na een kritisch artikel, wordt niet verder doorgezet. Dat zelfde geldt voor de zaak tegen André Jansen, hoofd cultuur van de gemeente Amsterdam, en tegen Rini Dippel, voormalig hoofdconservator van het Stedelijk Museum. Beiden hebben ook kritiek geuit over de door Goldreyer uitgevoerde restauratie.

Goldreyer probeert ook een proces wegens smaad aan te spannen tegen dé Amerikaanse bladen Time en de Wall Street Journal. Daarbij gaat het om de vraag of zij feiten dan wel meningen hebben gepubliceerd toen zij schreven dat Goldreyer het schilderij van Bamett Newman heeft beschadigd. De beide bladen stellen dat het om meningen gaat, de rechter is het daarmee niet eens. De vraag of Goldreyer het schilderij heeft vernield of gerestaureerd, is volgens hem een feitelijke kwestie. Zowel de Wall Street Journal als Time heeft aangekondigd dat zij tegen deze beslissing in hoger beroep zullen gaan.