Digibron.nl

Belangrijke stap Nixon verwacht

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 5 augustus 1974
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 1 (Voorpagina)

CAMP DAViD/WASHINGTON — President Nixon heeft zijn voornaamste medewerkers en degenen die zijn toespraken schrijven bij zich in Camp David ontboden voor besprekingen. Onmiddellijk zijn speculaties ontstaan dat hij een besluit heeft genomen in de Impeachment-crisis.
De aankomst van de chef-staf van het Witte Huis Alexander Haig, van advocaat James St Clair, van woordvoerder Ronald Ziegler en van de schrijvers van Nixons toespraken Patrick Buchanan en Ray Price bij Camp David leidde tot de veronderstelling dat de Amerikaanse president een keerpunt heeft bereikt en gereed is dat aan te kondigen - in de jongste en ernstigste crisis van zijn politieke loopbaan.

Woordvoerder Gerald Warren poogde speculaties in te dammen dat de president een belangrijke politieke aankondiging overweegt of een verschijning voor de televisie. „Ik weet niets van een toespraak. Ik geloof niet dat u in dergelijke richting moet speculeren", zei Warren. Maar de groep die werd ontboden had alles weg van een „crisismacht" en Warren was niet in staat speculaties tegen te houden over een nieuwe koers die de president zou kunnen voorbereiden. De speculaties willen dat Nixon uit drie mogelijkheden kan kiezen:
• Een nieuwe nationale oproep om steun als hij besloten heeft tot het laatst
  toe aan te blijven,
• Gebruikmaking van het nieuwe 25ste amendement om tijdelijk terug te
  treden tot de kwestie is opgelost.
• Aftreden, hetgeen hem zijn pensioen zou doen behouden en de rechten
  waarop een oud-president aanspraak kan maken mits hij niet is afgezet. (Nixon krijgt dan 60.000 dollar per jaar voor het leven en kostenvergoeding voor bureau en personeel dat tot 96.000 dollar kan oplopen, wordt hij afgezet dan krijgt hij niets).

GERALD FORD
De democratische senator William Proxmire had eerder al de tweede mogelijkheid geopperd. Hij riep de president op tijdelijk de macht over te dragen aan vice-president Gerald Ford om de regering in staat te stellen de inflatie en andere problemen het hoofd te bieden. Senator Proxmire meende dat deze stap essentieel is om een effektief anti-inflatieprogram op te zetten.
Intussen blijven de ontwikkelingen voor Nixon ongunstig verlopen. Uit een jongste opiniepeiling van het bureau Louis Harri blijkt dat tweederde van de Amerikaanse burgers (66 procent tegen 27 procent) van mening is dat de president moet worden aangeklaagd en vervolgens door de senaat berecht (impeachment).

ONGUNSTIG
De door de Washington Post gepubliceerde resultaten tonen duidelijk aan, zo zegt men, hoe groot de invloed is geweest van de via de televisie uitgezonden debatten in de commissie van justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze comimissie heeft in drie artikels de impeachment van de president aanbevolen. De voorlaatste opiniepeiling gaf nog een percentage van 53 Amerikanen te zien die voor impeachment waren.

GOLDWATER
Een ander aanduiding dat het impeachment-proces niet meer kan worden tegengehouden kwam van senator Barry Goldwater. Deze leider van de conservatieve republikeinen die de harde kern hebben gevormd van de belangrijkste steun voor Nixon zei dat de teerling is geworpen en dat er nu geen tijd is voor foefjes om de grondwet te omzeilen.