Digibron.nl

Doorberekening kosten beveiliging Schiphol afgewezen

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 21 februari 1991
Auteur: onze politieke redactie
Pagina: 5 (Onbekend)

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat niet akkoord met het voorstel van de regering om de politiebeveiliging van Schiphol te verhalen op de luchtvaartmaatschappijen.

Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Kamer. CDA en WD keren zich tegen het plan. Volgens hen moet er eerst een principiële discussie plaatsvinden over de vraag waar de grenzen liggen. De WD'er Korthals noemde het voorbeeld van een terroristische aanslag op een NS-station. „Gaat de NS dat betalen of valt dat onder de gewone politiebescherming?" zo vroeg de WD'er. CDAkamerlid Doelman-Pel noemde het voorbeeld van voetbalwedstrijden en popconcerten.

De financiering van de beveiliging van de luchthavens heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Tijdens de vorige kabinetsperiode besloten CDA en VVD in de Tweede Kamer dat de beveiliging van Schiphol uitbesteed moest worden aan een particuliere organisatie. De Eerste Kamer had daar echter principiële bezwaren tegen. Toen kwam de regering vervolgens met het voorstel de politie deze taken uit te laten voeren, maar de luchtvaartmaatschappijen voor de kosten op te laten draaien. In de praktijk betekent de voorgestelde, maar nu afgewezen regel voor de elke passagier een verhoging van 6,50 gulden van het vliegticket.