Digibron.nl

PRAAG

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 8 november 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 8 (Binnenland/Buitenland)

vakbondskrant Prace heeft gisteren gewaarschuwd dat de grote maatschappelijke onzekerheid kan leiden tot een toeneming van het antisemitisme in het land.

„Historisch gezien zijn de joden altijd het slachtoffer van instabiele situaties. Laten wij ons niet voorhouden dat de situatie in ons land stabiel is", aldus de krant.

De Tsjechoslowaakse overheid probeert de communistische commando-economie om te vormen tot een marktsysteem en daarbij worden een hoge inflatie en een grote werkloosheid verwacht. Bovendien is er zorg om de eenheid van het land, omdat nationalistische Slowaken een grotere autonomie en zelfs onafhankelijkheid eisen.

„In de straten van Bratislava zijn steeds meer hakenkruisen en antisemitische slogans te zien", aldus de krant. Afgelopen vrijdag is de joodse begraafplaats van het Slowaakse Nitra, op zo'n 70 kilometer ten noordoosten van Bratislava, beschadigd en zijn grafzerken met hakenkruisen,bfi: iclad.,„ S Tot nu toe hebben zich alleen racistisch getinte aanvallen op zigeuners en buitenlandse gastarbeiders voorgedaan, waarbij groepen skinheads arbeiders uit Vietnam en Cuba aanvielen. In Tsjechoslowakije wonen ongeveer 12.000 joden.