Digibron.nl

Lichtschip Texel wordt ter plekke gesloopt

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 8 oktober 1991
Auteur: is de laatste apparatuur
Pagina: 3 (Binnenland)

PETTEN (ANP) - Een gespecialiseerd bedrijf begint morgen aan de sloop van liet op de Hondsbossche Zeewering bij Petten gestrande lichtschip Texel. Het in stukken snijden en branden van het vaartuig zal enkele weken vergen, zo heeft een woordvoerder van het Directoraat Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken (DGSM) vandaag meegedeeld.

Vandaag is de laatste apparatuur uit het schip gesloopt. Alle nog bruikbare hoogwaardige elektronika vertegenwoordigt een waarde van circa een miljoen gulden. Daaronder is ook veel meteorologische en maritieme meetapparatuur die in eigen beheer is vervaardigd en vrijwel onvervangbaar is.

Met tankwagens is vanmorgen circa 60 ton zeewater, vermengd met een kleine hoeveelheid olie, uit de machinekamer van het lichtschip gepompt. Uit de onbeschadigde bunkertank kon 35 ton gasolie worden opgezogen. Daarmee is volgens de woordvoerder alle resterende olie uit het wrak verwijderd en het gevaar van milieuvervuiling door lekkage geweken.

De Stichting Nautische Monumenten in Den Helder heeft DGSM gevraagd de toren van het lichtschip in een museum te mogen plaatsen. De dienst heeft nog niet op het verzoek gereageerd.