Digibron.nl

Bonn en Parijs willen meer samenwerking

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: dinsdag 18 september 1990
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Buitenland)

BONN — De Franse president, Francois Mitterrand, is gisteren in Miinchen aangekomen voor gesprekken met bondskanselier Helmut Kohl over de Frans-Duitse samenwerking op militair en financieel gebied.

Twee keer per jaar houden Bonn en Parijs een top. Volgens delegatieleden en regeringsfunctionarissen van beide landen zou Bonn ernaar streven dat de legers van beide landen op enkele gebieden met hetzelfde soort uitrusting en apparatuur gaan werken. De twee landen hebben al een gezamenlijke brigade van in totaal 4000 soldaten, die begin oktober volledig operationeel zou moeten zijn.

Bonn heeft verder op zijn verlanglijstje staan dat een wezenlijk deel van de 50.000 man Franse troepen die nu in de Bondsrepubliek gelegerd zijn, ook in het verenigde Duitsland op Duitse bodem blijft. Ook wil de Westduitse regering het Franse bedrijfsleven -voor een deel in handen van de Franse staat- aanmoedigen meer in de DDR te investeren, waarbij als hoofdargument wordt aangevoerd dat de Fransen op dezelfde gunstige voorwaarden als het Westduitse bedrijfsleven kunnen investeren..

Kohl en Mitterrand hebben aangekondigd na hun top met nieuwe initiatieven voor de Europese Monetaire Unie te komen. Bonn vertraagt momenteel de plannen van EC-voorzitter Jacques Delors voor de oprichting van een Europese Centrale Bank in 1993.