Digibron.nl

Een wagen voor een breed publiek

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: zaterdag 3 augustus 1974
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 7 (Onbekend)

Na de Passat en de Scirocco heeft de Volkswagenfabriek binnen het jaar een derde, nieuwe wagen op de markt gebracht: De Golf. Deze combi-limousine is vooral bedoeld als aanvulling op het bestaande programma tussen de Kever en de Passat. De levering van deze jongste telg van VW is in ons land b^ln juli van start gegaan. De verwachting is dat deze compacte wagen een zeer breed publiek zal aanspreken. Giorgio Giugiaro, de geestelijke vader van het model, heeft kans gezien een aantal punten in de wagen te verwerken die normaal gesproken borg staan voor een succesvolle toekomst.

Het interieur van de Golf is, gezien de klasse waarin hij thuishoort, ruim te noenien. Ruim openslaande portieren garanderen een gemakkelijke instap. Ook bij de tweedeursuitvoering is de achterbank vrij goed bereikbaar, wat mede veroorzaakt wordt door de ver naar voren uitklapbare rugleuneingen van de voorstoelen. De ruimte achterin Is goed te noemen en biedt gemakkelijk plaats aan drie kinderen. Een voordeel is bovendien dat de achterbank kan worden weggeklapt, waardoor een flinke bagageruimte ontstaat, die bovendien gemakkelijk is door de achterklep. " j^l • Ook voorin is de ruimte voldoende; '"''gemakkelijk verstelbare voorstoelen zorgen er bovendien voor dat de bestuurder in de sportief aandoende -• zetels zijn favoriete „zit" kan bepageplaatst. Met de 50 PK versie zagen wij kans in een kleine zeventien seconden van O op 100 kilometer te komen. De top-(is kruis-) snelheid van deze versie ligt rond de 140 kilometer.

Behalve de 1,1 liter motor van 50 pk kan de koper ook kiezen uit een 1,5 liter versie met een vermogen van 70 pk. Deze laatste is ook leverbaar met automatische transmissie. De Galf-motoiren zijn geschjikt voor normale benzine. Bij een constante snelheid van 100 kilometer lag het benzineverbruik van de 50 pk-versie rond 12,5. De onderhoudsbeurten van de motor heeft men vrij beperkt weten te houden: servicebeurten om de 15.000 kilometer en terwijl de olie steeds na 7.500 kilometer moet worden ververst. ren moet er bovendien voor zorgen dat ook na een botsing de deuren normaal kunnen worden geopend. Wat de rij-eigenschappen op de weg betreft: onze ervaring was dat de Golf ook onder extreme omstandigheden goed onder controle is te houden.

TECHNISCHE GEGEVENS

Behalve de veiligheidsaspecten en de economische troeven die de Golf in handen heeft viel ook de vrij grote mate van wendbaarheid van de nieuwe VW-telg op. Vooral in de stad ontplooide de Golf zich als een handzaam wagentje. Boodschappen zijn door die achterklep gemmakelijk te vervoeren. Veel schakelen is niet nodig, want het bereik in de verschillende versnellingen is vrij hoog. De draaicirkel bedraagt omstreeks 10,5

Resumerend kan men stellen dat de Golf de koper veel te bieden heeft: een sportief uiterlijk, veel ruimte, een pittige motor, een redelijk comfort, terwijl ook de economische voordelen sterk zullen meespreken; kortom een wagen voor een breed publiek.

De Golf is leverbaar in vier basismodellen, die naar keuze verkrijgbaar zijn met twee of vier deuren, (de achterklep niet meegerekend). Deze mpdellen zijn achtereenvolgens: de Golf 1,1 liter motor (50 pk)L de Golf L 1,1 liter motor (50 pk), de Golf S 1,5 liter motor (70 pk) en de Golf LS 1,5 liter motor 70 pk. De Golf S en Golg LS zijn tegen meerprijs bovendien leverbaar met automatic. Inbouw van vele extra's is mogelijk.

Technische gegevens: motor (Golf 50 pk); cilinderinhoud 1093 cc; vermogen 50 pk; elektrische installatie: 12 volt; tankinhoud: ca. 45 liter; remsysteem: diagonaal gescheiden tweekrings-remsysteem; . wielbasis: 2400 mm; draaicirkel: 10,5 meter; lengte: 3705 mm; breedte: 1610 mm; hoogte: 1410 mm; top/kruissnelheid: 140 km/uur; prijs: de goedekoopste versie (de Golf 50 pk 1100 cc) kost ƒ 9.495,-; de duurste vei'sie (de Golf LS 70 pk 1500 cc) kost ƒ 11.809,-. De meerprijs van een vierdeursuitvoering bedraagt ƒ 580,-. Een automaticmeerprijs bedraagt (alleen bij 70 pk) ƒ 853,-. Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW. Het gewicht vSn de wagen bedraagt (2-deurs) 750 kg. Wegeenbela.sting ƒ 257,16 per jaar.