Digibron.nl

Rechtbank eist negen jaar voor wurging meisje

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 5 augustus 1974
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 4 (Onbekend)

ZUTPHEN — Vrijdagmorgen heeft de officier van jusütie, mr. H. van Buuren, voor de rechtbank in Zutphen tegen de 24jarige fabrieksarbeider A. A. J. S. van S. uit Deventer, een gevangenisstraf geëist van negen jaar met aftrek en onvoonvaardelijke TBR met het advies verdachte in een psychopatenasiel te plaatsen.

De fabrieksarbeider stond terecht omdat hij op 7 febri'ari van dit jaar in tomeloze drift zijn plaatsgenote de 22-jar*.ge Hendri!?^ M. E., een meisje van onbesproken gedrag, op beestachtige wijze met messteken en door wuring om het leven had gebracht. De dader v/as 14 dagen ervoor uit de gevangenis ontslagen waar hij een straf had uitgezeten wegens een poging tot aanranding. S. had een wrok tegen het meisje omdat hij dacht dat zij debet was aan het schrijven van dreigbrieven aan zijn adres. Dit bleetk niet het geval te zijn.

Na een cafébezoek op 7 februari besloot hij op weg maiar huis, de woning van Ria binnen te gaan. S. bezat daarvan een sleutel omdat zijn zuster In hetzelfde huis enige tijd op kamers had gewoond. Wat er precies in Ria's woning is,, voongevallen is nooit helemaal be^nd geworden. Vast staat dat S. en Ria ruzie hebben gehad. Vast staat echter ook dat de verdachte geslachtelij'k verkeer met het meis je heeft gehad, hoewel hij dat lange tijd heeft' ontkend. Volgens S. zou Ria hem daartoe uitgedaagd hebben door zich te ontkleden. De officier van Justitie was de mening toegedaan dat het meisje bedreigd zou zijn en zich uit angst uitgekleed heeft.

STEEKWOISDEN

Verdachte verklaarde dat Ria op een bejöald moment na de gemeenschap een' opmerking had gemaakt waardoor hij in to;meloze drift was ontstoken. Hij sloeg het meisje eerst met enorme kracht tegen het hoofd waarna hij haar met een^ aardappelmesje negen diepe steekwonden toebracht waarbij de halsslagader werd doongesneden. Daarna pakte hij een lap stof, waanmee hij haar nek dichtdirukte. Na zijn daad' waste verdachte zijn handen in een plas water en ging nog een biertje drhi'ken. Zijn trui die nat was van het bloed had hij weggegooid.

S. wist zich van zijn daad niets meer te herinneren. Uit de uitgebradite psychiatrische rapporten kwam verdachte, die een moeilijke jeugd heeft gehad en' in gestiichten is opgevoed, tevoorschijn als een gespleten figuur. Wanneer hij meent onrechtvaardig bëhand.eld te-: zijn, wordt hij chaotisch en explosief.

Geadviseerd wordt tot onvoorwaardelijke TBR waarmee verdachte het eens was. Hij zei, behandeld te willen worden om van zijn ziekelijke reacties te genezen. De officier van Justitie trok de verkterimgen van de verdachte echter in twijfel. Hij concludeerde tot doodslag en eiste negen jaar met aftrek en onvoorwaardelijike TBR. De raadsman van verdachte mr. G. J. van Frankenhuijzen uit Deventer viel de dagvaarding niet aam. Wel de lange gevangenisstraf. Deze was volgens hem niet in overeenstemmlmg met de mate van toerekeningsvatbaarheid. Het enige waar de maatschappij volgens hem belang bij heeft is dat S. genezen uit de gevangenis komt. Daarom kon hij meegaan met de onvoorwaardelijke TBR doch in een gevangenisstraf langer dan 2 jaar zag hij geen nut. ,•

De rechtbank zal op 16 augustus aanstaande uitspraak doen. De opening van de parkeergarage achter De Bijenkorf te Rotterdam werd zaterdagmiddag opgeluisterd door een rondrit in de binnenstad van ongeveer 30 Old-timers: op de voorgrond een De Dion Bouton uit 1912, een van de oudste wagens, welke meereed in de stoet, die veel belangstelling trok.