Digibron.nl

Waardering in Zambia voor premier Gandhi

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: maandag 18 oktober 1976
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 5 (Buitenland)

LOESAKA — President Kenneth Kaoenda van Zambia heeft zaterdag de Indiase premier, mevrouw Indira Gandhi, de versierselen overhandigd van de hoogste onderscheiding van zijn land, het commandeurschap van de „Orde van de Grote Vrijheidsgezellen".

Hij verklaarde dat zij had getoond een groot voorvechtster te zijn voor menselijke gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, zowel in haar eigen land als daar buiten.

Terwijl mevrouw Gandhi in Loesaka zo werd geëerd tijdens haar officiële bezoek van vier dagen aan Zambia, werd op een bijeenkomst van enkele honderden politici van de oppositie in New Delhi verklaard dat de door haar voorgestelde grondwetswijzigingen neerkomen op een bevestiging van de dictatuur die volgens de oppositie in feite werd gevestigd bij de in juni 1975 afgekondigde noodtoestand. Een voormalig raadsheer in het Hooggerechtshof van Bombay, Tarkoende, daagde de regering uit de kwestie van de grondwetswijzigingen via algemene verkiezingen aan het volk voor te leggen. De autoriteiten in New Delhi hebben al een referendum afgewezen, omdat volgens hen de 59 amendementen daarvoor te ingewikkeld zouden zijn.