Digibron.nl

Gevudo krijgt problemen bij verwerking gft

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: vrijdag 6 september 1991
Auteur: onze correspondent
Pagina: 4 (Regionaal)

DORDRECHT - Alhoewel de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de Drechtstreek een succesvolle start heeft gekend, zal de verwerking tot compost de komende jaren de nodige problemen kosten. „Ons contract met de VAM loopt eind dit jaar af, maar wat daarna komt, biedt ons nogal wat hoofdbrekens", aldus Gevudo-directeur drs. D. T. Folmer.

Folmer zei dit gistermiddag bij de overhandiging van het eerst zakje gftcompost aan de Gorinchemse wethouder mevrouw M. Salet, in haar functie als voorzitter van de regionale stuurgroep afvalvermindering. De compost is gemaakt van gft-afval uit de gemeenten Sliedrecht, Strijen, Zederik en Giessenlanden. Deze gemeenten waren de eersten in het Gevudo-gebied, waar dit jaar met het gft-project gestart werd. De inwoners zullen binnenkort een gratis zakje compost aangeboden krijgen als beloning voor de getoonde inzet. Vijf andere gemeenten starten nog dit jaar.

„De verwerkingscapaciteit van gft loopt duidelijk achter bij het aanbod, dat de komende jaren fors zal stijgen", aldus Folmer. Gevudo wil in 1994 een eigen composteringsfabriek opstarten. „De deelnemende gemeenten reageerden echter niet spontaan om zo'n fabriek binnen hun grenzen te vestigen". Momenteel wordt één locatie in Sliedrecht serieus onderzocht op de haalbaarheid.

Ook de afzetmogelijkheden voor de compost zijn nog onduidelijk. Folmer: „In 1994 is dat ook ons probleem. We nemen nu zekere risico's, maar het proces van gescheiden inzameling is onomkeerbaar".