Digibron.nl

Woede over hogere prijs pil

Bron: Reformatorisch Dagblad
Datum: donderdag 25 juli 1991
Auteur: Auteur niet bekend
Pagina: 3 (Onbekend)

UTRECHT (ANP) - Het ministerie van WVC wil dat er een onderzoek komt naar de spectaculaire" prijsstijging van anticonceptiepillen sinds de invoering van het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) op 1 juli. WVC vermoedt dat er sprake is van een „gezamenlijke prijsopdrijving" door de fabrikanten.

De prijsstijgingen, waarvoor de producenten geen motief hebben aangegeven, lopen op tot 65 procent. WVC en de apothekersorganisatie KNMP hebben berekend dat pilgebruiksters vanaf 1 augustus tot 15 gulden per halfjaar zullen moeten bijbetalen. Dezelfde berekeningen leren dat in totaal circa 43 miljoen zal moeten worden bijbetaald.

Een woordvoerster van het ministerie van economische zaken zei dat ambtenaren van dit ministerie al enkele dagen bezig zijn met een „oriënterend" onderzoek. In feite gaat het om een soort vooronderzoek, dat er eventueel toe kan leiden dat in een later stadium de Economische Controle Dienst van het ministerie wordt ingeschakeld.

De bijbetaling vloeit voort uit het GVS. Dat bindt vergoeding van geneesmiddelen die zijn ondergebracht in groepen soortgelijke middelen, aan een limiet. Kost een middel meer dan de limiet, dan moeten ziekenfondsverzekerden het verschil uit eigen zak bijbetalen.

De prijzen van veel anticonceptiepillen zijn tot boven de limiet gestegen. Eerder deze maand sprak de KNMP het vermoeden uit dat fabrikanten erop rekenen dat vaste pilgebruiksters de bijbetaling voor lief nemen.

Voorzitter dr. J. Sanders van de organisatie van de farmaceutische industrie Nefarma noemde de beschuldiging van WVC dat er sprake is van gezamenlijke prijsopdrijving, „wel erg fors". Hij onthield zich van verder commentaar.

De Consumentenbond wil dat de Economische Controle Dienst in de zaak duikt.