+ Meer informatie

Prins: Digitale scheiding dreigt

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De dreiging bestaat dat er in de samenleving een scheiding komt tussen mensen die internet wel en internet niet kunnen gebruiken. Dat zei prins Willem-Alexander, voorzitter van het Platform Internet voor Alledag, gisteren in Rotterdam tijdens een gesprek met journalisten.

De Prins van Oranje had kort ervoor het vijfde Nationaal E-business Congres geopend. "Er bestaat inderdaad een groot gevaar. Er zijn altíjd zorgen in een samenleving om bepaalde groepen die achterblijven, of dat nu de digibeten zijn of anderen. Zoiets is nooit goed", aldus de troonopvolger.

Volgens de prins maakt nog geen kwart van de 55-plussers gebruik van internet. "Je moet mensen wijzen op de mogelijkheden om internet te gebruiken. En met een computerdichteid van 74 procent is de kans toch groot dat mensen zonder computer iemand vinden die helpt."

Hij houdt er rekening mee dat er een groep is die altijd digibeet zal blijven. Toch zijn er mondiaal gezien hoopgevende ontwikkelingen. "U zult zich verbazen hoeveel internetcafés je al in de derde wereld kunt vinden."

Het platform, dat medio volgend jaar ophoudt te bestaan, heeft sinds de oprichting in mei vorig jaar geholpen een aantal projecten op de rails te zetten die internetgebruik zo alledaags en effectief mogelijk moeten maken. Een project is "Junior helpt senior". Willem-Alexander heeft het bijbehorende boekje "Help je ouders online" al aan zijn moeder cadeau gedaan. Koningin Beatrix is namelijk nog niet zo'n ster op de digitale snelweg.

De jongere generatie heeft volgens de prins een taak om de oudere met internet te helpen, al is het alleen maar voor het plezier dat de ouderen bijvoorbeeld beleven aan het toegezonden krijgen van foto's van de kleinkinderen.

Een ander project dat wordt voorbereid, is bedoeld om klusjes als belasting betalen en bankzaken ook voor analfabeten via internet mogelijk te maken. "Er zijn anderhalf miljoen functionele analfabeten. Door mijn schoonzus Laurentien weet ik daar wat meer van af", aldus de prins.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.