+ Meer informatie

Ongekende bezuiniging op Defensie

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Defensie gaat de grootste bezuinigingsoperatie sinds de Koude Oorlog uitvoeren. "Zonder weerga", zei demissionair minister Korthals gisteren over de 850 miljoen euro die het ambtelijk apparaat en de krijgsmachtdelen uiterlijk 2006 moet hebben ingeleverd. Na dat jaar blijven de jaarlijkse defensie-uitgaven op het verlaagde niveau.

Vooral op staffuncties wordt sterk bezuinigd. Door bundeling van de diverse staven moet in 2006 eenderde van de huidige 6000 functies zijn geschrapt. Staatssecretaris Van der Knaap gaat ervan uit dat dit kan zonder gedwongen ontslagen, al wil hij daarvoor geen garantie geven. Voor burgerpersoneel wordt een selectieve vacaturestop ingesteld. Onder het militaire personeel wordt gesnoeid door vrijwillige afvloeiing, één of twee jaar voor het functioneel leeftijdsontslag.

Niets binnen de defensieorganisatie is veilig voor de bezuinigingsoperatie. Zo schrapt de politieke leiding ook in de diverse militaire muziekkapellen. De catering voor de diverse krijgsmachtsdelen gebeurt nu nog door gescheiden organisaties. Die worden op last van minister Korthals en staatssecretaris Van der Knaap geïntegreerd.

Alle reserve-eenheden van de landmacht worden geschrapt. Slechts de eenheden van de Nationale Reserve en de actieve reservisten blijven gehandhaafd.

Het materieel van de geschrapte eenheden wordt afgestoten. Omdat er al een contract is getekend voor de aankoop van een groot aantal Pantserhouwitsers gaat het kabinet op zoek naar een ander land dat eenderde van de bestelling wil overnemen.

De bewindslieden ontkomen er naar eigen zeggen niet aan om ook te beknibbelen op de strategische capaciteit. Zo moet de marine bovenop de vervroegde verkoop van het laatste standaardfregat Hr. Ms. Bloys van Treslong in 2004 nog eens twee fregatten vervroegd afstoten. Verder wordt de marine getroffen door het afstoten van twee mijnenvegers van de Alkmaar-klasse, die niet worden gemoderniseerd.

De luchtmacht moet achttien F-16's afstoten. Het aantal operationele F-16's wordt vanaf 2004 verlaagd van 108 naar 90. De geplande aankoop van raketten voor de Patriot-systemen wordt met twee jaar vertraagd. De 27 Bölkow 105-helikopters die zijn verouderd, worden afgestoten. De luchtmacht behoudt wel de Joint Strike Fighter, de opvolger van het F-16-jachtvliegtuig. Nederland stapte enkele maanden geleden in bij de ontwikkeling van dit Amerikaanse toestel.

Verder gaat Defensie over tot het afstoten van oefenterreinen. Er mag niet meer terrein worden overgehouden dan strikt noodzakelijk. Door de toenemende internationale samenwerking is steeds minder terrein nodig.

Volgens minister Korthals wordt er "flink verbouwd, maar komt er een prachtig huis te staan, voorzien van de modernste apparatuur." Staatssecretaris Van der Knaap spreekt van een "ondubbelzinnige keuze voor een snel inzetbare en volledig parate krijgsmacht."

Zie verder pag. 3.

Grootse bezuiniging op Defensie

Vervolg van voorpagina

Volgens de staatssecretaris hinkt Defensie niet langer op twee gedachten, waarbij zowel internationale paraatheid (voor vredesoperaties) als nationale paraatheid (ter verdediging van de landsgrenzen) werd vereist. "De NAVO voorziet niet binnen afzienbare termijn een massale aanval op het bondgenootschap", zo voegde de minister daar aan toe.

Korthals noemt het een geweldige prestatie dat de bevelhebbers zich bereid hebben verklaard het plan uit te voeren. Sterker nog, de bevelhebbers zijn min of meer verantwoordelijk voor de gekozen maatregelen. Zij hebben zelf invulling helpen geven aan de doelstellingen die zijn vastgelegd in het strategisch akkoord tussen CDA, LPF en VVD.

De VVD, de enige fractie die tot nu op het bezuinigingsplan wilde reageren, ziet niets in het schrappen van achttien F-16's. De fractie wil eerst een fundamentele discussie over de toekomst van de krijgsmacht voordat operationele capaciteit wordt opgegeven.

Ook de bonden benadrukken in hun eerste reacties dat Defensie er goed aan zou doen eerst te bepalen wat er nodig is voor een snel inzetbare krijgsmacht voordat er wordt gesneden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.