+ Meer informatie

Twijfels over Amerikaanse vredespoginge

Moebarak heeft vij^untenplan klaarli^en voor James Baker

4 minuten leestijd

CAIRO — Op zoek naar vrede in het Midden-Oosten arriveert vanavond de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James A. Baker III, in Cairo. President Hosni Moebarak zal hem kritisch opwachten met een "vijfpuntenplan".

Volgens bronnen bij het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zal president Moebarak glashelder de Arabische voorwaarden voor vredesoverleg met Israël aan Baker overhandigen.

James Baker ontdekte tijdens zijn vorige reis door het Midden-Oosten enige Arabische sympathie voor een regionale conferentie van Israël, Egypte, Syrië, Libanon en een Jordaans-Palestijnse delegatie.

President Moebarak geeft aan James Baker vijf voorwaarden voor Arabische instemming met zo'n regionale conferentie. Die benadrukken het principe van land-in-ruil-voor-vrede. De vijf punten van Moebarak zijn: • Israëlische terugtrekking uit alle bezette Arabische gebieden die in de oorlog van 1967 zijn ingenomen. Dat gaat om de westelijke Jordaanoever, Gaza, Arabisch Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogte. • Uitvoering van de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin om de ruil van land voor vrede wordt gevraagd. • Erkenning van de wettige rechten van het Palestijnse volk, waaronder het recht om de eigen vertegenwoordigers te kiezen in alle stadia van de vredesbesprekingen. • Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon en de uitvoering van resolutie 425 van de Veiligheidsraad die hierop betrekking heeft. • Egyptes bereidheid om elk idee over het bijeenroepen van een regionale of internationale conferentie te overwegen, als daar alle aandacht uitgaat naar de totale Israëlische terugtrekking uit alle 'bezette' Arabische gebieden.

Volgens de bronnen bij het ministerie van buitenlandse zaken is Moebarak niet bereid tot compromissen op welke van deze eisen dan ook. „De volgende stap moet nu van de Israëli's komen als ze werkelijk in vrede zijn geïnteresseerd".

De voortgaande vestiging van kolonisten in de door Israël bezette Westbank en Gazastrook vormt voor Egypte het bewijs dat Israël niet ernstig naar vrede zoekt. Kranten in Cairo noemen minister van huisvesting Ariel Sharon een „terrorist".

„Het is absoluut noodzakelijk dat aan de Israëlische bezetting een eind wordt gemaakt", zei Butrus Butrus Ghali gisteren. Deze „minister van staat voor buitenlandse zaken" zei dat „ware vrede onmogelijk is als het Palestijnse probleem niet vreedzaam wordt geregeld".

Nieuwe orde
James Baker opleveren zolang de Israëlische leiders vastbesloten zijn om hun kolonisatie van de bezette Arabische gebieden voort te zetten?" vraagt dagblad al-Ahram sceptisch.

De nieuwe internationale orde waarvan de Verenigde Staten de mond vol hebben, wordt ernstig geschaad door de Amerikaanse weigering om druk op Israël uit te oefenen, meent al-Ahram.

Volgens diezelfde krant is de Amerikaanse weigering om druk op Israël uit te oefenen „de enige reden waarom Israël zijn extremistisch (nederzettingen-)beleid kan voeren".

„Arabieren hebben alle redenen om te twijfelen aan de Amerikaanse pogingen (om vrede te bereiken)", schreef de krant al-Akhbar enkele uren voor de aankomst van Baker in Cairo. „De Verenigde Staten zwijgen over de Israëlische pogingen om alle vredesinitiatieven te smoren. Israël verwerpt openlijk het principe van land-voor-vrede (zoals neergelegd in resolutie 242 van de Verenigde Naties)". „Toch willen de Verenigde Staten geen druk op Israël uitoefenen om in te stemmen met de resoluties van de Verenigde Naties. Bovendien blijft Washington aan Israël overvloedig alle mogelijke steun geven", aldus al-Akhbar.

Onontbeerlijk
vliegt, zal hij in de Jordaanse havenstad Aqaba een ontmoeting hebben met koning Hoessein. Sinds het begin van de Golfcrisis heeft geen hoge Amerikaanse ambtenaar Jordanië bezocht.

Door een deel van de gebruikelijke ontwikkelingshulp in te houden, heeft Washington Jordanië gestraft voor zijn veronderstelde „pro-Iraakse houding" tijdens de oorlog.

Maar om een regionaal vredesplan te doen slagen is deelname van Jordanië onontbeeriijk. Israël wil niet met een onafhankelijke Palestijnse delegatie praten, maar wil dat een Jordaans-Palestijnse delegatie wordt gevormd.

Vorige week zei de Jordaanse minister van buitenlandse zaken, Taher al-Masri, in Geneve dat Jordanië geen problemen heeft met het idee van een regionale conferentie met Israël. Voorwaarde is dat die conferentie op de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad moet zijn gebaseerd.

„Niet de structuur maar de inhoud van de conferentie is voor Jordanië van belang", zei een hooggeplaatste Jordaniër tegen de Franse persdient AFP. „Als het doel maar een rechtvaardige, omvattende vrede is".

Voor Jordanië is het onaanvaardbaar dat de Palestijnen daarbij niet zelf hun vertegenwoordigers mogen kiezen, zoals Israël wil. De PLO is het enige instituut dat namens de Palestijnen kan spre

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.