+ Meer informatie

Bedreigde Serviërs

1 minuut leestijd

De directe aanleiding van de rebellie is echter de theorie van de bedreigde Serviërs geweest, aldus' de Bosniër. Deze doctrine werd geïntroduceerd door dé" felle Servische (ex-)communist Slobodan Milosevic. De bakermat waarop ze werd losgelaten is de autonome zuidelijke provincie Kosovo, die wordt bewoond door een Albanese meerderheid. Toen Servië zijn macht in Kosovo ten gunste van zijn 'bedreigde' burgers daar wilde verstevigen, kregen Kroaten en Slovenen argwaan. Immers, de blik van Milosevic zou zich daarna onvermijdelijk richten op de in Kroatië levende Serviërs. Tegelijk met het Kroatische streven naar onafhankelijkheid concentreerde Servië zich in toenemende mate op zijn etnische minderheid in de buurrepubliek. Milosevics 'historische opdracht" is het verenigen van alle Serviërs binnen de grenzen van één staat (ongeacht of andere groepen een zelfde eis zouden kunnen stellen).

Tito's grondwet van 1974 is voor de Servische president 'Slobo' een lastige handicap. Servië dreigt Kroatië dat het zich op basis van de constitutie van 1974 niet kan verzelfstandigen. Aan de andere kant koestert Servië een zelfde grondige haat tegen dezelfde grondwet als de Kroaten, omdat het hierdoor als grootste deelrepubliek aan banden is gelegd. De Serviërs hebben namelijk geen legitjmiteit tot het uitvoeren van eigen wetten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.