+ Meer informatie

Genialiteit van Hals in twijfel getrokken

Schilder zette doeken niet in één keer op

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) — De genialiteit van de Haarlemse schilder Frans Hals (1581-1666) is in twijfel getrokken. Hij schilderde zijn doeken niet, zoals tot dusver werd aangenomen, in één keer, maar zette zijn doeken laag voor laag op. Sommige schilderijen kwamen zelfs niet in één zitting gereed. Dat blijkt uit de. eerste resultaten van een onderzoek van het Frans Hals Research Project, dat in opdracht van het Frans Halsmuseum in Haarlem is uitgevoerd.

Ella Hendriks, hoofd restauratie van het Frans Halsmuseum en een van de onderzoekers, denkt nog zeker tien jaar nodig te hebben voordat een definitief rapport tot stand komt over de Haarlemse schilder.

Aanleiding van het onderzoek vormde de wetenschappelijke commotie die vorig jaar ontstond tijdens de grote Frans-Hals-tentoonstelling in Haarlem. De Duitse kunsthistoricus Claus Grimm betwistte toen de echtheid van een derde van de tentoongestelde doeken. Volgens hem behoorden de schilderijen niet aan Frans Hals toe, maar aan diens leerlingen of navolgers.

Betalingen

Uit het onderzoek, dat Hendriks samen met kunsthistorica en museum-medewerkster Koos Levy-van Halm en de Gronigse hoogleraar kunstgeschiedenis prof. J.R. J. Van Asperen uitvoerde, blijkt dat Frans Hals mogelijkerwijs met atelier-assistenten werkte. Tot nog toe zijn hier geen bronnen over bekend. Volgens Hendriks komt dit omdat Hals weinig problemen veroorzaakte. „Over Rembrandt is bij voorbeeld veel bekend, omdat hij vaak in correspondentie verwikkeld was over het niet nakomen van betalingen. Bij Hals was dit niet het geval, en daarom weten we niet zoveel over hem".

Hendriks noemt de schatting van Grimm, dat een derde van de 222 tentoongestelde schilderijen niet van de hand van Frans Hals zou zijn, veel te hoog. Maar, zo meent zij, de doeken zouden co-produkties kunnen zijn van de meester zelf en een van zijn leerlingen. Wie tot de leerlingen van de Haarlemse meester gerekend kunnen worden is volgens haar niet aan te geven. Nader vergelijkend onderzoek zou dit moeten uitwijzen.

Een van de leerlingen, van wie wordt vermoed dat zij door Hals is opgeleid, is de schilderes Judith Leyster. In 1992 zal het Frans Halsmuseum een grote tentoonstelling van haar werk samenstellen, waardoor een zelfde onderzoek kan worden verridht als bij Hals.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.