+ Meer informatie

Verhuur terreinen Muiden Chemie gaat nog niet door

Aandeel- en certificaathouders komen met bod

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van Koninklijke Nederlandsche Sprinptoffen Fabrieken (KNSF) zal voor een periode van een week geen overeenkomst tekenen met de dochter van British Aerospace, Royal Ordnance (RO). KNSF had de contracten over de verhuur van de bedrijfsterreinen van het failliete Muiden Chemie aan RO al bijna rond.

De komende week kan het bestuur een bod verwachten van een groep aandeel- en certificaathouders op het bedrijfsterrein van Muiden Chemie in Muiden. Bovendien is een nog onbekende derde partij naar voren gekomen die een „potentieel bieder" zou zijn.

Dat waren de uitkomsten van een explosieve buitengewone aandeelhoudersvergadering van KNSF, die gisteren in Amsterdam maar liefst zes uur in beslag nam. De vergadering was bijeengeroepen door een groep verontruste aandeelhouders die met de dreiging van een kort geding het bestuur opriep geen overhaaste beslissingen te nemen over de verhuur van de terreinen van Muiden Chemie aan RO. KNSF is eigenaar van de terreinen van Muiden Chemie in Muiden en Ouderkerk. De Nederlandse staat heeft 50 procent van de aandelen KNSF.

De discussie in de bloedhete zaal spitste zich in eerste instantie toe op de vraag of het bestuur van KNSF nu wel of geen huurcontract moet sluiten met de Britten. Directeur G. H. Veenhoven maakte bekend dat met de Britten in principe is afgesproken dat zè voor een duur van 25 jaar en voor ƒ 400.000 per jaar de eigenaar van de terreinen kunnen worden. RO wil de kruitproduktie in Muiden weer ter hand nemen, met name omdat haar kruitleverancier in Groot-Brittannië de produktie gaat stoppen.

De aanwezigen in de zaal zagen zo'n contract toch minder rooskleurig. De directeur werd verweten zijn „uiterst goede onderhandelingspositie" in de gesprekken met de Britten, de curator en de banken te hebben verkwanseld. De huur van vier ton is veel te weinig en bovendien zou Pierson ƒ 12,5 miljoen van de Britten ontvangen, zo lieten de aandeelhouders verontwaardigd weten. Voor KNSF had er veel méér in gezeten, en voor Pierson minder, door zich harder op te stellen en zich voor een kortere termijn aan een contract te binden of alternatieven te hebben overwogen.

De beschuldigingen aan het adres van de heren achter de bestuurstafel werden in niet mis te verstane bewoordingen geuit. Zowel Veenhoven als president-commissaris K. Beyen liet verscheidene malen weten „op te stappen" en „de portefeuille ter sprake te brengen" wanneer plannen van. de directie niet zouden doorgaan. Met name aandeelhouder Lamarée ging tekeer en sprak gesteund door de zaal van gebrek aan feitenkennis en deskundigheid, en van gemakzucht en pure onwil. Die bleek ook duidelijk toen de door de zaal aangedragen alternatieven voor de betrokken terreinen (verkoop of projectontwikkeUng) met een luchtig gebaar keer werden weggewuifd. Ook voorstellen om de bestaande voorraden (600 ton kruit alleen al in Muiden) via het buitenland aan de man te brengen werden als „indianenverhalen" van de hand gedaan. Impasse

Na vier uur verhitte gesprekken was de impasse duidelijk. De directie wil onverkort vasthouden aan de verhuur van de terreinen en wenst op geen enkele manier te luisteren naar de geboden alternatieven. „Om de eigen belangen te beschermen" kwam een groep aandeelhouders ten slotte met een eigen bod op de bedrijfsterreinen van Muiden Chemie in Muiden van ƒ 4 miljoen. „Zo zijn jullie er van af en willen wij wel een risico nemen om andere plannen uit te voeren", aldus een van de zwetende aandeelhouders.

Na verschillende schorsingen en talloze herhalingen van argumenten kwam plotseling een afgevaardigde van de effectenbank Kempen en Co met de mededeling dat hij ook een potentiële klant had voor een bieding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.