+ Meer informatie

De Drentsche A

Een beekdal met een knipoog naar vroeger

2 minuten leestijd

In de tijd dat de veehouderij voor de mens belangrijker werd, ontstonden de beekdalen. Een schoolvoorbeeld van zo'n beekdal met een knipoog naar vroeger is het gebied rond de Drentsche A. Het beekdallandschap met bloemrijke hooilandjes en gestoffeerde oevers is in onze tijd haast een zeldzaamheid, maar in het beekdal van de Drentsche A is de "natuur van toen"min of meer met rust gelaten.

Staatsbosbeheer heeft de taak een beheer uit te voeren dat is gericht op het in stand houden van dit kleinschalige, romantische gebied. Een van de concrete maatregelen is dat het land net zo bewerkt wordt als de boeren rond de eeuwwisseling deden. Kunstmest en prikkeldraad zijn uit den boze. Om te voorkomen dat kunstmest van andere landbouwgronden in het beekdal stroomt, koopt Staatsbosbeheer zoveel mogelijk van die gronden op.

Op de vlucht
Stappend langs grillige beekjes en zandpaden, zien we wat het effect is van ouderwets boeren. We signaleren watersnippen en zelfs een ijsvogel in een van de kraakheldere beken. Een teken dat er vis in zit. De oevers van de kleine toeleveringsbeekjes zijn begroeid met allerlei kruidige gewassen en varens. De hooilanden zijn het domein van vlinders en libellen. Ik voel me haast een indringer in hun wereld als ze voor ons op de vlucht slaan. De zeldzame rapunzel groeit hier ook. Echte koekoeksbloemen en moerasrolklaver staan er fris en florissant bij. We struikelen als het ware over de verschillende wilde orchideeën die zich in dit beekdal massaal uitgezaaid hebben. Houtwallen geven een bepaalde intimiteit aan het landschap en hebben een natuurlijke dekking voor reeën, hazen en vossen. Een rijk gebied, dat geliefd is bij vogels, vanwege het grote voedselaanbod en de omvangrijke schuilen nestelgelegenheid. Ook zijn ze de thuishaven van veel kleine zoogdiertjes. Niet dat je die overdag makkelijk te zien krijgt. Maar we zagen wel twee uilen.
En dan weet je dat hun voedsel -onder andere muizen- niet ver weg is.

Neanderthalers
't Is even tijd voor een korte picknick en om de kaart te raadplegen. De paden lijken nogal op elkaar. Regelmatig checken of je nog op de goede weg bent, is wel zo handig. Ondertussen lees ik in de speciale SBB-Falkkaart dat hier, lang geleden, Neanderthalers zouden hebben rondgezworven. Dat zou ge weest zijn tussen de voorlaatste en de laatste ijstijd. Als "bewijs" hiervoor moet de vuistbuil van Anderen dienen, die gevonden is in het dal van het Scheebroekerloopje. Wij gaan weer verder want het mooie weer en de prachtige natuur lokken. Lege rugzak mee, camera's paraat en stappen maar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.