+ Meer informatie

Nazomer: een mandvol bramen en bessen

2 minuten leestijd

Het is nu de tijd voor rijpe bramen en bessen. Heerlijk in allerlei taarten en jams!

Jam van vlierbessen, bosbessen en bramen
Voor 8 potten jam 750 g vlierbessen, 250 g bosbessen, 1 kg bramen 2 kg geleisuiker (of 1 kg "speciale" geleisuiker) sap van 2 citroenen. Doordat u sappige vruchten zoals bramen gebruikt, is het niet nodig water toe te voegen. Doe de gewassen bramen in een grote pan, ris de vlierbessen met een vork van hun steeltjes en voeg ze met de schoongewassen bosbessen toe. Maak de vruchten fijn, voeg het citroensap toe en meng de geleisuiker er goed door. Breng het mengsel aan de kook en laat het vier minuten borrelend koken, gerekend vanaf het moment dat het borrelen niet meer ongedaan gemaakt kan worden door erin te roeren met een houten lepel. Schenk de jam gloeiend heet in goed schoongemaakte potten en sluit deze direct af. Zet de potten even op hun kop.

Bramen- en appelpie
250 g bloem, Vs theel. zout, 2-3 eetl. IJswater 120 g koele boter in blokjes gesneden Voorde vulling: 1 kg moesappels, 1 eetl. citroensap 175 g witte basterdsuiker, 500 g bramen Meng voor het deeg de bloem met het zout en snijd de boter erdoor tot het deeg kruimelig is. Voeg het water met kleine beetjes tegelijk toe en meng het er met een vork door tot het deeg een bal vormt. Doe de deegbal in een plastic zak en laat hem een half uur in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor tot . Schil de appels, venwijder het klokhuis en verdeel ze in schijfjes. Leg de appels in een ingevette bakvorm en wissel ze af met bramen en suiker Zorg dat de vruchten boven de vorm uitkomen. Rol het deeg uit in een cirkel van 3 mm dik en 5 cm groter dan de doorsnee van de vorm. Druk eerst een smalle rand deeg langs de rand en maak deze vochtig met koud water. Doe het deegdeksel op de vorm, maak de rand vast aan de deegrand, en breng een luchtgaatje aan in het midden. Maak van het resterende deeg een paar blaadjes en plak deze met wat water rond het gat. Bak de pie 45-60 minuten en zet de oven iets lager als de pie lichtgekleurd is. Onmiddellijk met suiker bestrooien en serveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.