+ Meer informatie

Matiging van vijf procent minimaal

Offers voor werkgelegenheid

2 minuten leestijd

ROERMOND — Een inkomensmatiging van vijf procent voor iedereen in de komende vier jaar is het absolute minimum om de voortgaande afbraak van de werkgelegenheid tot staan te brengen. Voor het scheppen van nieuwe banen voor extra werkgelegenheid zijn veel grotere offers nodig, van alle inkomensgroepen.

Dit heeft CDA-lijsttrekker Van Agt gisteravond gezegd in Roermond. Hij noemde het door de SER bepleitte matigingsmodel „de bodem". Dit adviesorgaan van de regering vindt dat de komende vier jaar ieder jaar 1,25 procent in de inkomens gematigd moet worden. De premier zei dat dit hooguit voldoende zal zijn om de vernietiging van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven (20- tot 30.000 banen per jaar) tegen te gaan. Hij wees erop dat per jaar 50.000 mensen zich voor het eerst op de arbeidsmarkt melden. In vier jaar tijd zal voor deze 200.000 nieuwe werkzoekenden ook een plaats moeten worden gevonden.

Draagkracht
Hiervoor zullen veel verdergaande matigingen noodzakelijk zijn, aldus Van Agt. Hij meent dat ^een enkele groep van de bevolking hieraan zal kunnen ontkomen, al zou de pijn worden gespreid naar draagkracht.

Volgens de CDA-lijsttrekker is inkomensmatiging, gekoppeld aan grote bezuinigingen in de collectieve sector de enige weg om de financieel-economische problemen in ons land op te lossen.

Van Agt ziet geen heil in omvangrijke bezuinigingen op de defensie-uitgaven. „Een forse aanslag" op de verdediging kan Nederland zich met de huidige krachtsverhoudingen in West-Europa niet permitteren, meent de over enkele weken demissionaire premier. Het Warschaupakt is veel te sterk — nu al — voor de NAVO.

Tijd genoeg
Van Agt opende woensdag de campagne van het CDA in Limburg. Na een werkbezoek aan diverse gedeelten van de provincie sprak hij in Roermond enkele honderden partijgenoten toe. Hij zei vast te houden aan het standpunt dat de NAVO kruisraketten in Europa moet plaatsen, ook de 48 in ons land.

Tussen nu en het tijdstip van die plaatsing, niet eerder, dan eind 1983, is echter nog tijd om met de Russen te onderhandelen over zinvolle wederzijdse beperkingen in de kernbewapening, aldus Van Agt. Die onderhandelingen hebben volgens hem echter alleen zin vanuit een positie van sterkte: dus met de moderne kruisraketten achter de hand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.