+ Meer informatie

De varen verdwijnt uit de huiskamer

4 minuten leestijd

Met veel planten gaat het op en neer, met andere woorden: soms zijn bepaalde planten ineens „in" terwijl ze na verloop van tijd weer geheel uit het gezichtsveld zijn ^rdwenen. Zo is het ook tiet de varens, zo hier en daar ziet men ze nog wel maar niet zoveel meer als voorheen en toch blijven het boeiende planten. Niet altijd even gemakkelijk, maar toch wel aantrekkelijk.

Als we eerst nog eens kijken naar de reus onder de varens, tenminste in de huiskamer, de platycerium of beter bekend onder de naam hertsiioornvaren. Deze kunnen inderdaad zeer flinke afmetingen aannemen, zo tot een meter groot is geen uitzondering. Vooral zeker als ze de ruimte hebben wat de pot betreft en zeker ook bij de juiste verzorging. De hertshoornvaren blijft zeker een decoratieve plant die bovendien zeer goed bestand is tegen de droge kamerlucht. Hiervoor zorgt zeker de min of meerdere beharing en de waslaag waarmee de bladeren zijn bedekt. Afpoetsen of sponsen is er dan ook niet bij, al lijkt het soms een stoflaag op de bladeren. Beter is dan zo nu en dan een flinke sproeibeurt buiten om de bladeren te reinigen.

Om de plant goed te kunnen opkweken zijn speciale potten in de handel; maar het kan ook anders, bijvoorbeeld in een lattenmandje of in een houtblok zoals o.a. een flink parkietennestblok, liefst van een stevige houtsoort. Hierin geplant kan de varen jaren vooruit, liefst met vruchtbare aarde vermengd met wat veenmos en ook wat koemest erdoor. Men zal zien dat de plant dan goed aan de groei gaat en daarbij twee verschillende soorten bladeren maakt. De ronde hartbladeren die eerst groen zijn en later bruin worden, deze dienen in feite ook als opvang van water in de natuur en voor voedsel. De grote gewei-achtige bladeren zijn de vruchtbare, die als ze ouder worden aan de toppen sporen zullen vormen, duidelijk zichtbaar als bruine velden. Als ze rijp zijn is uitzaaien inderdaad mogelijk als men beschikt over enige kasrurmte die verwarmd kan worden. Gemakkelijk is de opkweek van jonge varens uit sporen echter niet: een uitdaging voor een echte liefhebber.

Maar er zijn nog heel wat andere varens die we met min of meer succes in huis kunnen hebben. De sterkste is wel de zgn. ijzervaren, de cyrtomium falcatum. Deze is zelfs winterhard en kan ook in de tuin worden geplant. Maar meestal ziet men ze binnenshuis, ook hier kan men aan de achterzijde van de bladeren veel sporenhoopjes aantreffen. Het is aardig om zo'n blad met sporen af te plukken en dan uitleggen op een vel papier, na een paar dagen ziet men duidelijk de sporen liggen, precies in de vorm van het blad: zeer leerzaam voor de jeugd.

Soorten

Wat minder bekend, maar ook heel mooi zijn de tongvaren of phyllitis en de phlebodium; de laatste met diep ingesneden blauwachtige bladeren. De tongvaren is ook winterhard, er zijn verschillende vormen van bekend.

Meer bekend zijn de verschillende pteris-soorten. Deze worden in de handel gebracht in vrij kleine potten, ze worden vrij veel verwerkt in bloemenschalen en bakken. Sommige zijn heel fijn en andere weer wat grover van blad. Ook zijn er met witte strepen op de bladeren en andere weer geheel groen. Bij de groene is heel bekend de pteris tremula onder de naam wortelloofvaren, dit naar aanleiding van de bladvorm.

Als laatste een bekende, de adianthum of venushaar: een mooi varentje maar slecht bestand tegen droge kamerlucht. Daardoor gaan ze als regel niet zo lang mee. Maar mooi zijn ze wel met hun fijn geveerd lichtgroen blad. Tijdens de groei graag veel water en voeding geven.

Overigens geldt voor vrijwel alle varens, houdt ze uit de zon. De één kan er wel tegen en de ander niet, daarom voor alle hetzelfde recept, wel licht maar geen zon. Vrij veel vocht, hetzij sproeien of dompelen en regelmatig bemesten. Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.