+ Meer informatie

Nieuwe ontwikkeling in strijd tegen aids

Nederlanders ontdekken veelbelovende methode

3 minuten leestijd

EINDHOVEN - Onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven en van de Universiteit van Amsterdam hebben een methode gevonden waarmee de verspreiding van het aidsvirus in het lichaam kan worden geblokkeerd. Hiermee is 'volgens hen een eerste stap gezet op weg naar de ontwikkeling van een doeltreffend geneesmiddel.

Prof. dr. H. Buck van de Eindhovense universiteit en prof. dr. J. Goudsmit van de wetenschappelijke rinstelling, in de hoofdstad, die het onderzoek leidden, kondigden dit gisteren in Eindhoven aan. De resultaten van hun onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende |wetenschappelijke Amerikaanse tijd•schrift Science.

Erfelijk materiaal

Voor hun in het laboratorium uitgevoerde proeven ter voorkoming van de vermenigvuldiging van het aidsvirus in het lichaam maakten de onderzoekers gebruik van door hen gewijzigd erfelijk materiaal (DNA). Het aangepaste DNA blijkt zo weinig schadelijke bijwerkingen te hebben dat de onderzoekers hoopvol gestemd zijn over toepassing bij aidspatiënten. Nader onderzoek is volgens hen echter noodzakelijk.

Voor de uitvoering van dit klinisch onderzoek moeten de wetenschappelijke medewerkers beschikken over voldoende gewijzigd erfelijk materiaal. Dank zij de financiële steun van het aidsfonds konden de onderzoekers zich een vrij uniek apparaat aanschaffen, waarmee zij het gewijzigde DNA op grote schaal kunnen maken. Voorzitter mr. E. Toxopeus van het aidsfonds droeg de zogenaamde „DNA-synthesizer" gistermiddag in Eindhoven over aan de Technische Universiteit.

Omdat het aidsvirus zich in het erfelijk materiaal van de cel verschanst, is daadwerkelijke uitroeiing ervan niet mogelijk, tenzij men de cel met het virus-DNA te gronde richt door het erfelijk materiaal zelf aan te tasten. Dit zou een voor het lichaam desastreuze maatregel zijn.

De twee hoogleraren en hun medewerkers hebben nu een manier gevonden om te verhinderen dat de. geïnfecteerde cel nieuwe virusdeeltjes produceert en nog niet aangetaste cellen met infectie bedreigt. De door hen gewijzigde DNA-moIeculen binden zich aan het erfelijk materiaal zonder dit zelf aan te tasten."Uit laboratoriumproeven is gebleken dat de virusproduktie van geïnfecteerde cellen wordt geblokkeerd en de nog niet aangetaste cellen tegen infectie worden beschermd. De onderzoekers troffen geen negatieve bijwerkingen aan.

De remming van de virusverspreiding in het lichaam is volgens de deskundigen een van de sterkste die ooit in experimenten met mogelijke antiaidsmiddelen is gevonden. Het bekendste middel tegen de gevreesde ziekte AZT grijpt wel in het proces in, maar kan de produktie van nieuwe virusdeeltjes niet voorkomen als het virale DNA eenmaal in het menselijk erfelijk materiaal is ingebouwd.

De voornaamste aidsdeskundige in ons land, dr. R. Coutinho van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst in Amsterdam, ziet in de in Amsterdam en Eindhoven ontwikkelde methode in de aidsbestrijding een grote stap in de goede richting. Toch neemt hij een afwachtende houding aan. De vraag blijft volgens hem of de in het laboratorium ontwikkelde werkwijze ook in de praktijk werkzaam zal blijken te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.