+ Meer informatie

Installatie verwerkt asfalt tot grondstof

Eerste van Nederland in Ridderkerk

2 minuten leestijd

RIDDERKERK — Minister Tuijtiman van Verkeer en waterstaat heeft maandag in Ridderkerk de eerste asfaltrecyclinginstailatie in ons land in gebruik genomen. In deze installatie wordt oud asfalt opnieuw geschikt gemaakt als grondstof voor verhardingen.

De asfaltrecyclinginstallatie is eigendom van een vijftal grote wegen-> bouwmaatschappijen die samen met Rijkswaterstaat zijn verenigd in Renofalt. Al sinds 1975 is Renofalt bezig met onderzoek naar toepassingsmogelijkheden en processen voor het hergebruik van asfalt. Het zogenaamde regeneratieproces is gebaseerd op Nederlandse ervaringen van kort na de Tweede Wereldoorlog en op proefnemingen in 1973. Na goede resultaten met een proefinstallatie is de huidige machine ontwikkeld met een capaciteit van 100 ton per uur.

Het unieke van het proces is dat, afgezien van een geringe toevoeging van een verjongingsolie en soms wat zand, geen nieuwe grondstoffen nodig zijn voor het volwaardige produkt. Bij het Renof alt-procédé wordt het uit de weg opgebroken asfaltmateriaal eerst gestoomd, waardoor het in een grofkorrelig materiaal uiteen valt. Daarna wordt het verwarmd in een speciale verwarmingstrommel. Tenslotte mengt men het verwarmde oude asfalt met de verjongingsolie.

Produktie

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 50 miljoen ton aan afvalstoffen geproduceerd. Het opgebroken wegverhardingsmateriaal omvat 1,3 miljoen ton per jaar. Hiervan bedraagt de hoeveelheid opgebroken asfalt 0,6 miljoen ton. Een ongeveer evengroot deel bestaat uit met cement gebonden materialen, klinkers, natuursteen en slakken.

Enkele jaren geleden werd het grootste deel van dit materiaal als afval gestort. Slechts 15 procent werd hergebruikt ten behoeve van relatief laagwaardige toepassingen zoals in geluidswallen, erfverhardingen en oeverbescherming. Sinds 1978 neemt hoogwaardiger hergebruik toe. Naast de 100 procent-recycling wordt in Nederland het oude asfalt ook gedeeltelijk geregenereerd en toegepast als funderingsmateriaal of in breekasfaltcement.

Een belangrijke rol bij de toenemende belangstelling voor het hergebruik spelen de dreigende schaarste aan natuurlijke grondstoffen en de beperking van mogelijkheden om het oude asfalt te storten.

Het recyclingproces is volgens Renofalt goedkoper dan storten. De installatie, die ten zuiden van de aansluiting van Rijksweg 21 op Rijksweg 16 is gebouwd, zal bij de reconstructie van de weg Rotterdam-Dordrecht in totaal zo'n 300.000 ton asfalt regenereren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.