+ Meer informatie

Dollar stijgt fors door crisis in Joegoslavië

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP/KRF) - De koers van de Amerikaanse dollar is gisteren fors gestegen onder invloed van de ontwikkelingen in Joegoslavië en de algemene veronderstelling dat de rente in Duitsland voorlopig niet omhoog zal gaan.

Tegen het einde van de valutahandel in Amsterdam noteerde de dollar ƒ 2,0375, tegen een slot van ƒ 2,0200 op donderdag.

Handelaren gaven aan dat de Amerikaanse munteenheid als een traditionele veilige haven wordt beschouwd nu er een crisis heerst in Joegoslavië. Het koersverloop van de dollar werd nauwelijks beïnvloed door de gisteren verschenen „index of leading indicajors", een soort barometer voor de Amerikaanse economie. Hoewel hieruit een nieuwe aanwijzing naar voren kwam dat de recessie in de VS ten einde loopt, kon het de valutahandelaren maar weinig deren.

Het Britse pond kon ook koerswinst boeken. Aan het slot van de handel in Amsterdam noteerde het pond ƒ 3,3150, tegen een slot van 3,2990 op donderdag. Goud werd duurder. Op de markt in Zurich werd een slotprijs opgegeven van 368,50 dollar per ounce (31,1 gram) tegen een slot van 365,50 dollar per ounce op donderdag.

De meeste Europese effectenbeurzen waren gisteren flink in mineur. In Frankfort daalde de DAX-index uit vrees voor kapitaalbelasting-maatregelen met 43,91 punten ofte wel 2,6 procent naar 1622,18. De FinancialTimes-index van honderd aandelen van de beurs van Londen sloot 37,7 punten lager op 2414,18. In Amsterdam moest de CBS-stemmingsindex 1,1 punt laten op 92,8.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.