+ Meer informatie

Vrouw beraamde aanslag op Israëlisch vliegveld

Nederlandse gearresteerd in Tel Aviv

2 minuten leestijd

TEL AVIV — De Israëlische politie heeft woensdag bekend gemaakt dat ze het afgelopen weekeinde een jonge Nederlandse vrouw heeft aangehouden op het internationale Ben Goerion-vliegveld. Ze heeft volgens de politie toegegeven dat ze op het punt stond een terroristische aanval op het vliegveld te plegen.

De politie en de Nederlandse ambassade zeiden dat ze J. heet en 23 jaar oud is. Haar adres in Nederland is niet bekend gemaakt.

A.J.M. J. uit Breda, oud 23 jaar, heeft bij het verhoor door de Israëlische politie verklaard te behoren tot de Rode Jeugd en dat zij op verzoek van de PFLP in de afgelopen zomersamen met twaalf andere Nederlanders een trainingskamp in Zuid-Jemen heeft bezocht. Hier werden zij geoefend in het gebruik van vuurwapens en explosieven. Na hun terugkeer in Nederland hadden de Bredase en haar 31-jarige vriend M. G. N. opdracht gekregen de route Parijs-Tel Aviv-Bombay van Air France te verkennen ter voorbereiding van een vliegtuigkaping. N. werd in Bombay aangehouden. Mejuffrouw J. Legde nog meer belangrijke verklaringen af tegenover de Israëlische politie, die deze doorspeelde aan de Nederlandse autoriteiten omdat duidelijk een vliegtuigkaping werd voorbereid.

Huiszoeking

Woensdagmorgen is in een gecoördineerde politieactie op basis van de vuurwapenwet een onderzoek ingesteld in woningen in Amsterdam, Breda, en Nieuweroord (Dr.). Het ministerie van justitie heeft bekend gemaakt dat hier vuurwapens noch explosieven werden aangetroffen. In Breda was een drukkerij aanwezig waar pamfletten van de IRA en de Rote Armee fraktion gevonden werden. Het onderzoek wordt voortgezet. Justitie wil in het belang daarvan geen nadere mededelingen doen.

Bij de politieactie zijn de centrale recherche informatiedienst de landelijke bijstandsgroep terreurbestrijding en verschillende politiekorpsen betrokken. Bij het onderzoek op het punt van hulpverlening aan terroristische acties wordt ook gebruik gemaakt van gegevens van de binnenlandse veiligheidsdienst.

De ministers van binnenlandse zaken en van justitie zullen op korte termijn de commissie voor de inlichtingendiensten uit de Tweede Kamer van een en ander op de hoogte stellen, aldus een mededeling van het ministerie van justitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.