+ Meer informatie

Ouders helpen bij het opvoeden bij het Woord

Twee interviews uit Katwijk en Dronten

5 minuten leestijd

In heel wat CGK-gemeenten zijn mensen te vinden die doelbewust tijd en energie steken in het toerusten van ouders. Twee mensen laten anderen delen in hun ervaring: ds. M. A. Kempeneers uit Katwijk en Klazien Jansen uit Dronten. Twee mensen met hetzelfde verlangen, namelijk dat de kinderen uit de gemeente een opvoeding krijgen dicht bij het Woord.

CGK Katwijk

Wie?
Ds. M. A. Kempeneers

Waar?
In de kerk

Wat? Ieder jaar drie avonden waar rond de vijftig ouders elkaar ontmoeten rond een opvoedkundig onderwerp. De meesten komen samen, een enkeling alleen. Thema’s: doopbelofte, huisgodsdienst, je kind leren bidden, Bijbellezen in het gezin en moderne media. Margreet van den Berg van Geloof in het gezin houdt dit seizoen een avond over “Opvoeding voor het oog of voor het hart?”

Hoe? “Op zo’n avond gaat het niet om het ideaalbeeld, maar vooral over vragen uit de praktijk. Ik begin met een korte introductie van het onderwerp. Vooraf maak ik tien stellingen of vragen. Daar gaan de ouders met elkaar over in gesprek. Katwijkers zijn expressief, dus er komt veel los.

Dat het bijzonder is dat veel ouders samen naar zo’n avond komen, heb ik me nooit gerealiseerd. De mensen hier zijn erg betrokken op elkaar. Het verenigingsleven bloeit. Sommigen waren zo enthousiast dat ze opperden om iedere maand bij elkaar te komen. We houden het nu op drie keer per jaar. Het moet voor iedereen haalbaar blijven.

Van Geloof in het gezin heb ik geleerd hoe belangrijk de leeftijd van nul tot vier is. Dan leer je ze bidden, dan lees je met ze uit de kinderbijbel, dan zing je met ze. Ouders zijn de eerst aangewezenen om hun kind over de Heere te vertellen. Daarom investeer ik nu tijd en energie in de toerusting van jonge ouders.

Op die avond over bidden heb ik gezegd: Laat je kind dan in ieder geval één keer per dag in je hart kijken door hardop een vrij gebed te bidden. Er is niets mis met een formuliergebed, maar als je in eigen woorden bidt, kan je kind bijvoorbeeld ook zijn eigen naam een keer horen. Wanneer begin je daar dan mee, vroegen ze. Daar kun je volgens mij nooit vroeg genoeg mee beginnen.

De vanzelfsprekendheid van kerkelijke betrokkenheid is voorbij. Ik wil ouders oproepen heel bewust met de christelijke opvoeding bezig te zijn. Wat geef je ze door? Wat laat je ze zien? Hoe vorm je hun geweten? Laat zien dat het Woord van de Heere in alles je uitgangspunt is.”

CGK Dronten

Wie?
Klazien Jansen (die dit samen doet met Jeltsje Gerritsen)

Waar?
Bij de gezinnen thuis.

Wat? Ondersteunen van ouders in de geloofsopvoeding door middel van uitleenkoffertjes. We hebben er één voor de leeftijdsgroep 0-4 en één voor 4-8 jaar. Met die voor 8-12 zijn we bezig. Daarnaast is er nog de troost- en echtscheidingsdoos.

Hoe? “Een paar maanden na de geboorte van een kind nemen we contact op met de ouders. Een van ons gaat erheen met een koffer. We informeren hoe het is en bekijken met elkaar de inhoud van de koffer. Na drie weken halen we de koffer weer op. Dan vinden we het fijn om te horen wat ze ervan vonden. Meestal hebben de moeders alles gezien wat erin zit.

Een van de boekjes uit de koffer gaat over seksualiteit. De reacties op “Papa, mama + ik” zijn heel divers. De een zie je denken: Moet het nu echt al over seksualiteit gaan als ze nog in de wieg liggen? De ander vindt het interessant. Maar in ieder geval hebben ze er allemaal al even over nagedacht en we hopen dat de ouders er open en positief over spreken met hun kind.

Is het niet het eerste kindje in het gezin, dan bellen we om te informeren hoe het gaat, maar gaan we niet altijd langs. Is een kind vier geworden, dan is het tijd voor de tweede koffer. En binnenkort met acht de derde. Heel graag willen we er nog één maken voor als een kind twaalf wordt.

Het mooie van de bezoekjes is dat het laagdrempelig is. Je komt binnen in een mooie tijd van het leven: na de geboorte van een kind. We hopen dat ze ons weten te vinden als ze ergens tegenaan lopen of als het echt een keer moeilijk is. We doen dit werk bijna negen jaar en merken dat er vertrouwen groeit. Eén moeder bijvoorbeeld, was heel sceptisch. Ze dacht dat wij kwamen vertellen hoe zij haar kind moest opvoeden. Na het bezoek was ze echter positief gestemd. Dat vind ik mooi om mee te maken. Soms voelt het als ploegen op rotsen, maar ik doe dit voor de kinderen van de gemeente. Zij zijn niet de kerk van de toekomst, maar de kerk van vandaag.”

Koffer 0-4

Jente
Vier het samen
Weet je wel hoeveel God van je houdt?
Gebeden voor kleine kanjers
Opvoeden van peuters
Help, een kind!
Peuterbijbel
Acht verhalen van Jezus
Kinderzegening (B-boekje)
DVD B-boekjes
Babylief (cd)
Krummel, een heel gewone rups
Papa, mama + ik
Puzzelboekje soft
Ga je mee naar de kerk
Liedjes rond de bijbel (cd)
Flyer opvoedplein Geloof in het gezin

Kijk op www.geloofinhetgezin.nl -“ In de gemeente” voor dit artikel met een overzicht van de inhoud van alle koffers.

Margreet van den Berg- van Brenk en Ingrid Plantinga- Kalter zijn de projectleiders van Geloof in het gezin. www.geloofinhetgezin.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.