+ Meer informatie

Kabinet-Modrov § sluit gelederen

CDU blijft loyaal na Stasi-incident

2 minuten leestijd

OOST-BERLIJN - De toestand in de DDR blijft gespannen. De bestorming maandag van het hoofdkwartier van de (vroegere) Staatsveiligheidsdienst in OostBerlijn toont de noodzaak aan van samenwerking tussen alle politieke krachten en partijen. Dit heeft regeringswoordvoerder Wolfgang Meyer gisteren verklaard namens premier Hans Modrow.

De ministers van vier kleine partijen die met de communisten de coalitie-Modrow vormen, hebben zich tijdens een vergadering van het kabinet bereid verklaard in de regering te blijven. Er was deze week twijfel ontstaan aan de loyaliteit van de CDU, nadat haar secretaris-generaal had verklaard dat de christen-democraten uit de coalitie wilden treden. Maar hij heeft alleen voor zichzelf gesprokefl,^d^^o^tgj:, (ea^a^ggK^. miertojPd^j: de Maigèrg ^mpgq,t pi dat velèd ih èi land" willen. partij „etgpllpëroaaj?

Op een gisteren gehouden bijeenkomst van de ronde-tafelconferentie hebben de zestien deelnemende partijen en oppositiegroepen ertoe opgeroepen dat „de aan de gang zijnde revolutie kalm blijft". Zij wijzen erop dat „het ontmantelen van machtsstructuren niet gepaard mag gaan met geweld tegen mensen of eigendom

De oppositiegroep "Neues Forum", die tot de anti-Stasi-demonstratie had opgeroepen, trok een parallel tussen „40 jaar lichamelijk en psychisch geweld door de Stasi" en „één uur janboel maken", waarbij ze aantekent dat „het een uur te veel was". De deelnemers aan de ronde tafel hebben het parlement geadviseerd de nieuwe oppositiegroepen in het land al voor de verkiezingen van 6 mei spreektijd in de Volkskammer te geven. Verder willen zij dat de perscensuur zo snel mogelijk wordt afgeschaft.

Een lid van de oude garde in de DDR is gearresteerd bij terugkeer uit Moskou. Dit heeft het officiële persbureau ADN gemeld. Het vroegere Politburolid Hermann Axen had in de hoofdstad van de Sowjet-Unie een geslaagde oogoperatie ondergaan.

De Westduitse. vereniging tot verdediging van bedreigde volken'wil dat de commungg^li^ bestuurders van de DDR ef n^vojjedige lijst .publiceren van de tienduizenden die het slachtoffer zijn geworden van het stalinisme. De organisatie schat dat tussen 1945 en 1950 tussen 65.000 en 79.000 mensen de dood hebben gevonden in wat toen de Sowjetzone van Duitsland was. Dit aantal noemt ze in een open brief die ze begin van de week gestuurd heeft aan partijvoorzitter Gregor Gysi van de SED-PDS (communistische partij nieuwe stijl) en aan premier Hans Modrow..

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.