+ Meer informatie

„Bush geeft Saddam nog twee maanden"

Baker: VN-resolutie niet per se noodzakelijk

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse president, George Busii, geeft de Iraakse leider Saddam Hoessein nog twee maanden de tijd om zich uit Koeweit terug te trekken. Volgens Amerikaanse waarnemers valt dit op te maken uit de uitlatingen van de Amerikaanse president tijdens de persconferentie van donderdag. Bush kondigde op de persconferentie onder meer de zending van nog eens „een behoorlijk contingent" Amerikaanse militairen naar het Golfgebied aan.

De Amerikaanse krant Washington Post meldde gisteren dat liet aantal Amerikaanse militairen die in het kader van de laatste troepenzending nifer de Golf worden gestuurd 200.000 man bedraagt. De krant zegt zich te baseren op informatie die zij van bronnen rond het Pentagon heeft gekregen.

Bush zei donderdag te hopen dat de economische sancties tegen Irak binnen twee maanden tot de terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit zullen leiden. Volgens de waarnemers duidt dit erop dat een militaire confrontatie na die periode haast onvermijdelijk is. Zij wezen er gisteren op dat Bush wel bereid is tot een offensieve actie tegen Irak, maar liever wacht op een VN-resolutie die militair ingrijpen sanctioneert.

VN-resolutie

De Amerikaanse minister James Baker (Buitenlandse Zaken) liet gisteren weten dat een VN-resolutie die militair ingrijpen tegen Irak sanctioneert, wel wenselijk maar niet per se noodzakelijk is. „Wij denken dat een dergelijke resolutie van de VN-Veiligheidsraad vanuit politiek oogpunt wenselijk is, omdat de Veiligheidsraad pas in het uiterste geval zijn toevlucht zoekt tot het gebruik van geweld om conflicten op te lossen", zo zei Baker in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

De minister liet echter de Amerikaanse televisiezender ABC weten dat een VN-resolutie niet noodzakelijk is. „De coalitie (de multinationale troepenmacht in de Golf, red.) heeft krachtens artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties al het recht om met militaire middelen Irak ertoe te bewegen Koeweit te ontruimen", aldus Baker. Artikel 51 van het VNhandvest sanctioneert het gebruik van geweld in geval van zelfverdediging.

Gorbatsjov
Baker kwam gisteren vanuit Moskou in Londen aan, waarna hij een onderhoud had met de Britse premier, Margaret Thatcher. Baker is bezig met een achtdaagse rondreis door het Midden-Oosten en Europa, waar hij de bereidheid onder de bondgenoten polst om militaire actie te ondernemen tegen Irak.

Thatcher stelde na het onderhoud dat „de militaire optie wordt gebruikt als Irak zich niet terugtrekt uit Koeweit". De Britse premier prees de internationale eensgezindheid tegen Irak, die bewijst dat „agressie nooit lonend zal zijn". Baker merkte op dat met betrekking tot de crisis geen sprake kan zijn van „halve oplossingen".

De Amerikaanse minister liet eerder op de dag weten dat hij tijdens zijn rondreis de indruk had gekregen dat de meeste landen van de antiIraakse coalitie bereid zijn tot militair ingrijpen, mochten de VN-sancties tegen Irak niets opleveren.

Sowjetpresident Michail Gorbatsjov zei gisteren tijdens zijn bezoek aan Duitsland dat inzake de Golfcrisis „niets" de Sowjet-Unie en de Verenigde Staten uit elkaar kan drijven. Gorbatsjov benadrukte dat zowel de VS als de SU nog steeds naar een politieke oplossing voor de crisis zoeken. Hij voegde daar aan toe dat de wereld één front moet blijven vormen tegen Irak om Saddam ertoe te bewegen zich uit Koeweit terug te trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.