+ Meer informatie

Uit de consistorie

2 minuten leestijd

Een lege consistorie

Een kerkdienst in het buitenland mee te maken roept allerlei vergelijkingen op. In Duitsland en Zwitserland zie je de predikant alleen binnenkomen. In enkele gevallen wordt hij door de koster tot aan de deur voorafgegaan. Overigens komt hij moederziel alleen binnen.

Dat staat wel in schrille tegenstelling tot de stoet van ambtsdragers, die net voor het begin van onze kerkdiensten te zien is. Er wordt op „de plechtige optocht” wel eens afgegeven. Men vindt het in de kerken soms maar een vertoning. Maar een dominee die alleen binnenkomt is helemaal geen vertoning.

Je mijmert verder: Hoe zou deze man het in de consistorie gehad hebben. Er komen ontmoetingen in je op waaraan je een prettige herinnering hebt; er zijn ook minder prettige herinneringsn. Wat te denken van con kerkeraadskamcr waar het laatste dorpsnicuws besproken werd, enkele minuten voordat de dienst begon? Of van een kerkeraad waar men het uitvoerig had over een diefstal die opgehelderd was. Het was in elk geval een onderwerp dat binnen het bereik van de Tien Geboden lag, maar of de broeders ook met het oog daarop erover spraken, was voor mij een vraag.

We kennen in sommige van onze kerken de predikantskamer. Daar kan de predikant zich terugtrekken totdat de dienst begint. Hij kan er in elk geval — voorzover hij een toga draagt — in zijn hemdsmouwen staan zonder door de andere broeders bekeken te worden. Op zichzelf is dat nog zo gek niet. Geen der andere broeders zal er immers aan denken zijn jasje uit te trekken in het bijzijn van medeambtsdragers.

Toch… als ik mijn Duitse of Zwitsersc collega zo eenzaam zie binnenkomen, ben ik blij dat er mensen zijn die met mij optrekken en die mij omgeven met hun gebed. Dat kan als een golf van warmte door je heen gaan. Het is om dankbaar voor te zijn. Natuurlijk moet het gesprek in de kerkeraadskamer er dan ook naar zijn. Ouderlingen moesten bedenken — diakenen trouwens ook — dat een gesprek een predikant kan doen „dichtslaan”. Dan is er heel wat voor nodig om op de preekstoel weer open te worden. Voor de Geest is gelukkig niets onmogelijk. Maar een lege consistorie is geen consistorie. Zo verlang je weer naar het contact in de kerkeraadskamer, als je een kerkdienst in het buitenland hebt meegemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.