+ Meer informatie

Scholieren, priswinnaars, zeekadetten en blinden ontmoetten een koninklijk persoon

3 minuten leestijd

Watj e ook van het werk van een koningin of prinses kunt zeggen, in ieder geval niet dat het saai is. De ene dag open je een school, de andere reik je een kunstprijs uit; of de ene dag sta je oog in oog met jubilerende blinden en een dag later met jubilerende zeekadetten. Een greep uit de vorstelijke agenda.

The American School of The Hague had het voorrecht de Nederlandse koningin te verwelkomen. Koningin Beatrix opende namelijk het nieuwe complex van deze school te Wassenaar. Deze Haagse school is bedoeld voor buitenlandse kinderen in ons land, onder anderen die van ambassadeurs. De leerlingen lieten zich niet onbetuigd bij de opening. Twee van hen boden (uiteraard) bloemen aan, twee hielden een toespraak en met z' n allen lieten ze ballons op toen de Koningin een bel luidde, als teken van de opening. Verder hadden de kinderen hun uiterste best gedaan op een grote tekening, die ze samen hadden gemaakt. Die werd door twee leerlingen aan de Vorstin aangeboden als aandenken aan de opening.

Subsidie
Enkele dagen later was de Koningin in Amsterdam, in het Paleis op de Dam. Daar reikte ze de koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst uit. Dit jaar werd die toegekend aan een vijftal Amsterdammers. Lezers van Terdege zouden hun werk waarschijnlijk niet bekroond hebben, eenvoudigweg omdat van de meeste werken niet duidelijk is wat het voorstelt. De subsidie bedraagt 5000 gulden. Wie wil meedingen naar dat bedrag mag op 1 januari van het jaar waarin men meedoet niet ouder dan 35 jaar zijn, moet Nederlander zijn en de beeldende kunst zelfstandig, beroepsmatig beoefenen. Er waren deze keer in totaal 1388 schilderijen ingezonden voor de 'wedstrijd', door 694 kunstenaars. Van zeventien hunner is het werk in de herfstvakantie tentoongesteld. Ook de Koningin heeft de bekroonde en de overige geëxposeerde werken bezichtigd.

Zeekadetten
Prinses Margriet bewoog zich op sociaal en nautisch terrein. Zij was aanwezig bij de viering van het 75-jarige bestaan van de vereniging Bartiméus. Dat werd gevierd in de Broedergemeentekerk te Zeist. Na het aanhoren van een toespraak kon het gezelschap een film bekijken over de activiteiten van de vereniging Bartiméus. De vereniging Zeekadetkorps Nederland vierde onlangs het 35-jarig jubileum en vroeg eveneens prinses Margriet daarbij aanwezig te zijn. Locatie hiervoor was het Marine-etablissement te Amsterdam. Of, beter gezegd, schepen die hier lagen. De prinses maakte een inspectievaart met de sloep van de commandant van de Marinekazerne langs de afgemeerde schepen van de Zeekadetkorpsen. Na afmering bracht ze een bezoek aan het m.s. Scheldemond en m.s. Assam II. Op het dek voerde de prinses gesprekken met de zeekadetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.