+ Meer informatie

General Motors slankt bedrijf ingrijpend af

Autofabrikant schrapt 74.000 banen

3 minuten leestijd

DETROIT (RTR/KRF) - De Amerikaanse General Motors (GM), het grootste autoconcern ter wereld, heeft een ingrijpende reorganisatie aangekondigd. De komende vier jaar worden er in de Verenigde Staten en Canada 21 fabrieken gesloten en 74.000 banen geschrapt, zo heeft bestuursvoorzitter Robert Stempel gisteren bekendgemaakt.

De banenvermindering komt overeen met 19 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen. Volgend jaar verdwijnen er al 24.000 banen; 15.000 daarvan gaan verloren in de produktie. Eind 1992 heeft GM in NoordAmerika dan nog 289.000 man produktiepersoneel over. In 1995 moet dat aantal zijn verminderd tot 250.000. Van de arbeidsplaatsen in de overige afdelingen van GM verdwijnen er volgend jaar 9000. Er zijn er dan eind volgend jaar 91.000 van over,. Eind 1995 zal dat aantal zijn verminderd met nog eens 11.000.

Concurrentie

Topman Stempel verklaarde dat de drastische maatregelen nodig zijn om de kosten te drukken. Het besluit houdt in dat GM zijn activiteiten in Noord-Amerika sterk gaat beperken teneinde de produktiecapaciteit aan te passen aan de vraag op de automarkt. Volgens deskundigen moet de schaalverkleining de kansen op meer winst in een markt met steeds meer concurrentie vergroten. GM mikt er in ieder geval op dat de produktiecapaciteit in 1993 voor 100 procent kan worden gebruikt.

GM sluit zes assemblagefabrieken, vier transmissiefabrieken en elf fabrieken waar onderdelen worden gemaakt. GM kondigde eerder al sluiting van vier assemblagefabrieken aan. De verkoop van activiteiten die niets te maken hebben met de autosector, zal versneld worden uitgevoerd.

Het concern had nog meer slecht nieuws voor zijn personeel. Er zal dit jaar geen winstuitkering worden betaald en in juli volgend jaar moet al het personeel twee weken met vakantie. Of die vakantie wordt doorbetaald, is niet duidelijk. In 1992 zal er geen personeel worden aangenomen.

GM heeft sinds 1985 al 30 procent van de banen in de produktiesector geschrapt en van de andere banen is sindsdien 15 procent verdwenen. Het autoconcern zit al geruime tijd zwaar in de verliezen en heeft ernstig te lijden gehad onder de recessie in de VS en de concurrentie uit Japan.

Alleen al de eerste drie kwartalen van dit jaar mondden uit in een verlies van 2,2 miljard dollar en voor het vierde kwartaal wordt een verlies van 400 miljoen dollar voorzien. De woensdag aangekondigde reorganisatie zal enkele miljarden dollars vergen. Deskundigen hebben gezegd dat de maatregelen het einde betekenen van een tijdperk voor het grootste autoconcern ter wereld.

Grootste

Stempel verklaarde gisteren verder dat de maatregelen in 1992 een besparing van 2 miljard dollar zullen opleveren. In 1995 kan het concern al 5 miljard dollar besparen. De afslanking heeft wel tot gevolg dat het marktaandeel van GM in de VS afneemt, aldus Stempel.

Stempel zei verder dat GM weliswaar moeilijke tijden doormaakt, maar dat het concern daar voor een deel ook zelf schuldig aan is. „We mogen onze problemen niet helemaal toeschrijven aan de Golfoorlog, de vermindering van het vertrouwen bij de consument of de recessie. We moeten diepgaande veranderingen aanbrengen in de manier waarop GM zaken doet, willen we onze prestaties verbeteren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.