+ Meer informatie

Gehoor walrussen wordt onderzocht

Dolfinarium maakt internationaal naam

2 minuten leestijd

HARDERWIJK (ANP) Op aansporing van de Amerikaanse overheid stelt het onderzoekscentrum van het Dolfinarium in Harderwijk een onderzoek in naar de gevoeligheid van het gehoor van walrussen.

De resultaten van de experimenten, die in het zeezoogdierenpark in Harderwijk worden uitgevoerd, zullen worden gebruikt voor het zodanig uitzetten van de vaarroutes van olietankers rond Alaska dat de dieren daar het minst hinder van ondervinden.

Het Dolfinarium heeft de laatste jaren internationaal naam gemaakt met het onderzoek naar de zintuigen van zeezoogdieren. Behalve Amerika toont ook de Sowjet-Unie belangstelling voor het wetenschappelijk werk van het Dolfinarium. De academie van wetenschappen van dit land nodigde de bioloog ir. R. Kastelein van deze instelling in Harderwijk uit om zijn nieuwste bevindingen te presenteren op een internationale conferentie over dit onderwerp, die de komende week in Moskou wordt gehouden.

Oor afsluiten

Op de bijeenkomst, waaraan biologen uit Amerika, Canada, China, Japan, de Sowjet-Unie en enkele Europese landen deelnemen, zal de onderzoeker uit Harderwijk onder meer zijn meest recente vondst betreffende het gehoororgaan van walrussen nader uit de doeken doen.

In samenwerking met de neuroanatoom dr. N. Gerrits van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam ontdekte hij dat de walrus in staat is zijn inwendig gehoororgaan onder water van binnen met een klep af te sluiten. Boven water gekomen, kan hij de lange gehoorbuis actief openen, hetgeen volgens Kastelein een bijzonderheid is.

Ondanks de afsluiting van het overigens ingewikkelde gehoororgaan is de walrus in staat onder water te horen. De geluidstrillingen bereiken het gehoororgaan via de schedel. Met de uit te voeren experimenten probeert de Harderwijkse bioloog er achter te komen hoe gevoelig het gehoororgaan van de walrus is.

Kleuren

Samen met prof. dr. H. van Spekreijse en drs. R. Zweipfennig van het Inter Universitair Oogheelkundig Instituut in Amsterdam kwam Kastelein er achter dat walrussen in tegenstelling tot andere zeezoogdieren, zoals

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.