+ Meer informatie

Raketcrisis IsraëlSyrië verscherpt

Habib eerder uit Damascus vertrokken

2 minuten leestijd

JERUZALEM - DAMASCUS — Het neerschieten van een onbemand Israëlisch verkenningsviiegtuig door Syrische luchtdoelralcetten boven Libanon donderdagochtend heeft naar de woorden van de Israëlische premier, Menachem Begin, de sfeer in de „Raketcrisis tussen Jeruzalem en Damascus verscherpt. De speciale Amerikaanse afgezant, Philip Habib, is donderdag uit Damascus naar Israël teruggekeerd, een dag eerder dan de bedoeling was.

SAOEOt^ ARaait

Begin zei na een bijeenkomst van de ministeriële commissie voor veiligheidskwesties, waaraan ook militaire leiders deelnamen, dat het vliegtuig door SAM-raketten was neergeschoten. Hij sprak van een „zeer ernstige ontwikkeling die dé sfeer verslechtert ook al betrof het een onbemand toestel en werd niemand getroffen. Uit het gebeurde blijkt dat de SAM-raketten een gevaar zijn~ voor onze nationale veiligheid".

,,Laat dat aan ons over"
Op de vraag of Israël het neerschieten van het toestel zou wreken, zei Begin: „U moet dat aan het kabinet overlaten."

Correspondenten ia het betrokken gebied hebben gemeld dat donderdagmiddag twee Israëlische vliegtuigen over de Bekaa-vallei vlogen waarop de Syriêrs een SAM-rabet afvuurden en luchtdoelgeschut gebruikten. Geen van de toestellen werd getroffen.

Israël eist de terugtrekking van de SAM-raketten die de Syrische leden van de Arabische vredesmacht in Libanon hadden geïnstalleerd nadat de Israëlische luchtmacht eind april twee Syrische vliegtuigen had neergeschoten.

Bremier Begin zei donderdag dat de Verenigde Staten en Israël het er volledig over eens zijn dat teruggekeerd moet worden naar de situatie van voor het plaatsen van de Syrische SAM-raketten in Libanon. Hij zei dat hij nooit had horen spreken van een Amerikaans compromis-plan dat voorzag in een beperking van Israëlische verkenningsvluchten boven Libanon. Israël stemde niet in met zo'n beperking. Er is helemaal niet over gesproken, zei Begin.

Ook de socialistische oppositieleider Sjimon Peres zei dat Israël het recht heeft dergelijke vluchten te maken. „Syrië heeft Israël drie keer aangevallen en onze vluchten boven Libanon zijn een vroegtijdig waarschuwingssysteem."

Habib zwijgt

Bij zijn vertrek uit Damascus weigerde Habib mededelingen te doen over het verloop van zijn besprekingen met de Syrische president. Een woordvoerder van het presidentiële paleis zei slechts dat de huidige situatie in het betrokken gebied was besproken. StaatsradioDamascus beschuldigde Washington echter van pogingen Amerikaans-Israëlische voorwaarden aan Syrië op te leggen. „Syrië verwerpt alle middelen van chantage, bedreigingen en manoeuvres om Syrië ervan te weerhouden zijn rol bij de verdediging van Libanon uit te oefenen".

Syrië zal niet zijn standpunt inzake Libanon en de raketten wijzigen. Het was Tel Aviv en niet Damascus dat de voornaamste, oorzaak van de crisis is. „Zij die denken dat zij door hun pendel politieke resultaten kunnen Verkrijgen, Die Israels belangen zouden dienen bij het opleggen van voogdij over Libanon moeten goed beseffen dat het duidelijke standpunt van Syrië geen enkele wijziging, hoe gering ook, zal ondergaan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.