+ Meer informatie

VS-regering vraagt versterking vloot

Touwtrekken om marineschepen

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse regering wil in het komende begrotingsjaar 1977 een bedrag van 1,2 miljard dollar extra uittrekken voor de bouw van vijf oorlogsschepen. Minister van defensie Rumsfeld heeft het verzoek hiertoe dinsdag voorgelegd aan de senaatscommissie voor de strijdkrachten.

Rumsfelds optreden voor de senaatscommissie was geheim, maar funktionarissen van het Pentagon gaven een niet-vertrouwelijke lijst vrij. President Ford had eerder dit jaar gevraagd om een bedrag van 6,3 miljard dollar voor een program van 16 oorlogsschepen. waaronder 8 fregatten. Het huis van afgevaardigden voteerde nog eens 1,1 miljard dollar extra, met het oog op de naar zijn mening massale uitbreiding van de Russische marine. Het streepte echter 4 fregatten uit de aanvraag van Ford en verving die door onderzeebootbestrijdingsjagers. Rumsfeld vertelde de senaatscommissie dinsdag dat de 4 fregatten beslist nodig zijn om de zeeën te controleren. Als de extra aanvraag wordt ingewilligd geeft Amerika in het komende begrotingsjaar alleen al zo'n 8 miljard dollar uit aan de ontwikkeling en de bouw van moderne oorlogsschepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.