+ Meer informatie

Engeland en VS tegen sancties

,Die lossen zaak-Namibië niet op'

2 minuten leestijd

NEW YORK — Engeland en de Verenigde Staten hebben donderdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bezworen af te zien van sancties tegen Zuid-Afrika en vast te houden aan onderhandelingen als middel om de kwestie Namibië op te lossen. Zij vertolkten hiermee ook de mening van andere Westelijke landen.

Het was de derde dag van het Namibië-debat in de V-raad. Dit zou vandaag om 18.00 uur (Ned. tijd) worden hervat en zeker nog enige dagen in beslag gaan nemen.

Vijftig zwarte landen hebben er him zinnen op gezet om via het debat te komen tot bindende economische sancties tegen Zuid-Afrika teneinde dit land te dwingen Namibië of Zuidwest-Afrika op te geven, dat het bestuurt in weerwil van VN-besluiten.

De Amerikaanse VN-ambassadrice, Jean Kirkpatrick, zei: „Resoluties lossen geen problemen op". De Verenigde Staten en hun Westelijke bondgenoten, zo verklaarde zij, zullen him pogingen voortzetten om een „internationaal aanvaardbaar, werkelijk onafhankelijk en stabiel Namibië te krijgen". In Londen drong de westelijke contactgroep Namibië, behalve de VS bestaande uit Engeland, Canada, Frankrijk en West-Duitsland, intussen aan op onafhankelijkheid voor Namibië „op de kortst mogelijke termijn".

Verslag Crocker
De groep had daar een verslag gekregen van de speciale Amerikaanse afgezant Crocker over zijn jongste Afrikaanse reis. De groep stelde, dat elke regeling gebaseerd moet zijn op resolutie 435, hetgeen betekent, dat de Verenigde Staten hun standpunt na de reis van Crocker hebben gewijzigd in zoverre zij niet meer van 435 zouden willen afwijken. De Afrikaanse landen bleken aan de resolutie te willen asthouden, die voorziet in verkiezingen en een bestand en pas later het opstellen van een grondwet. Het VN-plan voor onafhankelijkheid op basis hiervan was eerder dit jaar door Zuid-Afrika verworpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.