+ Meer informatie

Toezegging

2 minuten leestijd

De dertien OPEC-ministers, die vrijdag en zaterdag in de Oostenrijkse hoofdstad bijeen waren, handhaven volgens de voorzitter van de conferentie, Sadek Boussena (tevens minister van olie in Algerije), het in november op de voltallige ministervergadering vastgestelde produktieplafond van 22 miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag. Ook laten zij de minimum-richtprijs voor een vat olie onveranderd op 18 dollar. Verder hebben alle lidstaten „zonder uitzondering" beloofd zich aan de overeenkomst van 25 november 1989 te houden en het eigen produktiequotum niet te overschrijden.

Over die laatste toezegging trok een aantal gedelegeerden in Wenen de schouders op. Het is maar de vraag of Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich iets . zullen aantrekken van hun produktiemaximum, aldus deze vertegenwoordigers. Koeweit mag officieel 1,5 miljoen vaten olie per dag produceren en de VAE dagelijks slechts 1,094 miljoen liter. In werkelijkheid waren beide landen in de afgelopen maanden afzonderlijk goed voor een produktie rond de twee miljoen vaten olie per dag. De OPEC-produktie kwam dan ook de afgelopen maanden uit op 23,5 miljoen vaten olie per dag.

Koeweit en de VAE willen beide een groter produktiequotum. Koeweits produktiehoeveelheid is in november vorig jaar al uitgebreid van 1,094 tot 1,5 miljoen vaten olie per dag. Beide landen hebben een veel grotere produktiecapaciteit. Alle twee voeren zij aan dat de vraag naar olie in de wereld momenteel groot is en dat hun overproduktie de feitelijke olieprijs per vat niet onder de 18 dollar brengt.

Andere OPEC-lidstaten en vooral zij die het gezien hun beperkte produktiecapaciteit vooral moeten heb

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.