+ Meer informatie

Stembureaus gingen buiten hun boekje

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De hoofdstembureaus Amsterdam en Groningen, die dinsdag lijsten van de Nederlandse Volksunie weigerden omdat die partij volgens hen zou handelen in strijd met de goede zeden en openbare orde, zijn daarmee buiten hun boekje gegaan.

Dat is de mening van de Leidse hoogleraar staatsrecht prof. mr. F. H. van der Burg. „Het feit, dat een partij een anti-democratisch karakter heeft is geen grond om een lijst te weigeren. De kieswet kent alleen een aantal formele gronden tot weigering als bijvoorbeeld het ontbreken van voldoende handtekeningen".

De hoofdstembureaus Leiden, Den Helder en Rotterdam (en trouwens ook Groningen) weigerden de lijst van de Volksunie, omdat het aantal handtekeningen onvoldoende was. Dat kwam omdat mensen hun handtekeningen op het laatste moment introkken.

De Amsterdamse hoogleraar staatsleer prof. mr. I. A. Diepenhorst is verwonderd over het feit, dat een aantal hoofdstembureaus de lijsten van Volksunie en Centrumpartij dinsdag ongeldig heeft verklaard, terwijl andere hoofdstembureaus die lijsten wel accepteerden. „Dat moet voor de kiezers een zeer verwarde indruk maken. Wat in Den Helder en Groningen niet mag, is in Eindhoven wel toegestaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.