+ Meer informatie

Tentoonstelling over rijwielbelastingplaatjes

2 minuten leestijd

Op 1 mei 1981 is het veertig jaar geleden dat de veel bekritiseerde "Rijwielbelasting" werd opgeheven. Ter gelegenheid hiervan is in het Belastingmuseum „Prof. Dr. van der Poel" te Rotterdam (Parklaan 14) een tentoonstelling ingericht, die zal duren tot en met 31 december 1981. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

In 1924 werd de ,,Rijwielbelasting" ingevoerd. Deze belasting diende betaald te worden door middel van een rijwielbelastingmerk, het fietsplaatje, een koperen plaatje dat op een bepaalde jlaats aan de fiets, later ook op de 50venkleding, zichtbaar bevestigd diende te worden. Een plaatje kostte aanvankelijk ƒ 3,-, later ƒ 2,50 per jaar.

Achtergrond

De geschiedenis van deze belasting is bijzonder nauw verbonden met de politiek. Steeds weer is de korte belastingwet gewijzigd en aangevuld met allerhande bepalingen die verband hielden met de slechte economische toestand van Nederland. Fietsers die geen of weinig inkomen hadden, kregen onder voorwaarden een kosteloos plaatje dat voorzien was van een gaatje en daardoor herkenbaar. Door de grote werkloosheid in het begin van de dertiger jaren liep het aantal uitgereikte kosteloze plaatjes op van 80.000 tot een half miljoen. In sommige plaatsen (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) moest zelfs het trouwboekje gestempeld worden voordat een kosteloos plaatje werd uitgereikt. De stempeltjes in de trouwboekjes zijn nu onbekende tekens geworden. Alleen de insider kan nog zien dat deeene die nu nog zo'n trouwboekje heeft (dat zijn er nog velen) ooit eens een kosteloos plaatje heeft gehad.

Het koperen fietsplaatje is intussen een gewild verzamelobject geworden, waarbij de verzamelaar zoveel mogelijk historische achtergrond wil voegen. In deze expositie zal aan die vraag worden voldaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.