+ Meer informatie

Kabinetscrisis in Bulgarije verwacht na vertrek minister

1 minuut leestijd

SOFIA — De Bulgaarse minister van volksgezondheid, Ivan Chernozemski, heeft gisteren zijn ontslag ingediend en daarmee de speculaties versterkt dat de gehele socialistische regering van premier Andrei Lukanov binnenkort opstapt.

Vorige week verklaarde Lukanov het bijltje erbij neer te zullen leggen als hij voor zijn economische hervormingsprogramma geen brede steun krijgt in de 400 leden tellende Nationale Vergadering. Chernozemski liet weten zijn ontslag op professionele en niet op politieke gronden te hebben genomen. Hij vond het steeds moeilijker worden een positieve ver- andering in de volksgezondheid te bewerkstelligen.

De leiding van de Socialistische Partij wilde gisteren ontkennen noch bevestigen dat partijleider Alexander Lilov zijn ontslag zal indienen. HeV Bulgaarse persbureau BTA had melding gemaakt van aanhoudende geruchten dat Lilov vervangen zal worden door Alexander Tomov, een hervormer. De mogelijke verandering in de partijtop wordt opgevat als teken dat de greep van Lukanov op de voormalige communistische partij steeds sterker wordt.

Een studentenstaking in Sofia heeft zich inmiddels naar universiteiten door het gehele land uitgebreid. De studenten eisen het ontslag van de regering en straf voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de crisis. In Bulgarije zijn noodzakelijke levensmiddelen op de bon of helemaal niet meer verkrijgbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.