+ Meer informatie

Bijbels museum in nieuwe opzet

2 minuten leestijd

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft aan de Hemonylaan 19a in Amsterdam het Bijbels Museum voor Oudheden opnieuw ingericht en vernieuwd. De binnenplaats tussen de twee al bestaande zalen is van een overkapping voorzien, waardoor de expositie nu in drie ineenlopende zalen is ondergebracht.

De enige mummie, die Amsterdam rijk is, een zeer gave mummie van een priesteres uit de Egyptische oudheid, is thans goed zichtbaar onder een verlichte doorzichtige stolp. Ook de sarcofaag met Egyptische tekens, waarin de mummie lag, is tentoongesteld.
De maquette van Jeruzalem, zoals deze stad was in de eerste eeuw na Christus en die deze zomer aan het Israëlische paviljoen op de Floriade was uitgeleend, staat nu ook in het Bijbels Museum, compleet met maquettes van de Israëlische tabernakel en van de tempels van Salomo en van Herodes.
Veel gebruiksvoorwerpen uit de oudheid, zoals de eerste menselijke schrifttekens, de originele kleitabletten, papyrusrollen, Egyptische lijkvazen en godenbeeldjes zijn in het museum ondergebracht. Over ongeveer een jaar zal de gehele expositie in een definitieve vestiging worden ondergebracht in een van de gerestaureerde Cromhouthuizen aan de Herengracht in Amsterdam.
Al deze voorwerpen zullen aan de Herengracht nog beter tot hun recht komen. Het Bijbels Museum kan daar uitgroeien tot een voorlichtingscentrum over de vele vormen van gebruik en functie van de bijbel in gezin, school, kerk en vormingswerk.
Het museum krijgt dan een tweede functie als werkplaats. Volgens de plannen moet het een centrum worden van instructieve voorlichting, creatieve inspiratie, doeltreffende documentatie en educatieve praktijk betreffende de bijbel in deze tijd.
Dit klinkt wat technisch, maar het wil zeggen dat meer mensen door de activiteiten van de werkplaats dichter bij (de geest van) de bijbel worden gebracht, zo is de bedoeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.