+ Meer informatie

Zaanstad moet van huizenbouw afzien

Vondst van giftig chemisch afval

2 minuten leestijd

ZAANSTAD — Door de vondst van giftig chemisch afval op twee terreinen in Zaanstad moet de gemeente voorlopig afzien van de voorgenomen bouw van ongeveer 4500 woningen aldaar.

Het gaat om het terrein van de vroegere gemeentelijke vuilnisbelt van Zaandijk, grenzend aan de woonwijk Rooswijk en het gemeentehuis van Zaanstad, en het gebied Westerwatering aan de zuidkant van Koog a/d Zaan.

De gemeente wilde op 1 juni op de voormalige vuilnisbelt in Zaandijk beginnen met de voorbereidingswerkzaamheden voor de bouw van duizend woningen, maar volgens wethouder W. Nieuwenhuijse (openbare werken en milieu) wordt de bouw nu enkele jaren vertraagd. Hij zei op een persconferentie dat er ongeveer 100.000 kubieke meter grond moet worden afgegraven en verbrand. In Westerwatering, waar 3500 woningen zouden moeten komen, is op drie eilandjes een verontrustende bodemverontreiniging geconstateerd. Op de eilandjes bevonden zich vroeger particuliere vuilstortplaatsen. Hier zou 60.000 kubieke meter moeten worden afgegraven.

Huisvuil
In het grondwater van beide terreinen zijn concentraties aangetroffen van onder meer tolueen, ethylbenzeen xyleen, benzeen en tetrachlooretheen, die aldus wethouder Nieuwenhuijse, boven de aanvaardbare normen lagen. Het zijn oplos- en verdunningsmiddelen voor onder andere verfindustrieën, wasserijen en drukkerijen.

De vuilnisbelt in Zaandijk, waarop de wijk Rooswijk en ook het gemeentehuis van Zaanstad zijn gebouwd, werd in 1972 gesloten. Op het terrein mocht uitsluitend huisvuil worden gestort, hetgeen volgens de wethouder voortdurend aan de officiële toegang werd gecontroleerd. Na de sluiting kon de belt nog worden bereikt via een dam en aangenomen wordt dat langs die weg het chemisch afval illegaal werd gestort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.