+ Meer informatie

Poolse vakbond toch eens met resolutie parlement

„Twee stakingsvrije maanden komen land ten goede"

3 minuten leestijd

WARSCHAU/GDANSK — De Poolse vrije vakbond Solidariteit is het bij nader inzien niet oneens met de oproep van het parlement dat het in het belang van het land noodzakelijk is twee maanden lang geen stakingsacties te ondernemen. Het voorlichtingsbureau van het hoofdkwartier van Solidariteit in Gdansk gaf maandag zelfs te kennen dat de vakbond „gelukkig" is met de resolutie van het parlement.

De Poolse premier Wojciech Jaruzelski had vrijdag gevraagd om een parlementair verbod op stakingen voor een periode van twee maanden. Maar het parlement, de Sejm, nam unaniem een resolutie aan die neerkwam op een in krachtige bewoordingen gestelde oproep, kennelijk nadat Solidariteit een verklaring had uitgegeven waarin ,,diepe bezorgdheid" werd geuit over een stakingsverbod of een poging het stakingsrecht voor twee maanden op te schorten.

,,Als het een wet was geweest en geen resolutie, zouden wij het als manipulatie hebben beschouwd", aldus een woordvoerder van Solidariteit van Gdansk. „Maar het is alleen een resolutie, een soort van oproep om stakingen te beëindigen en dus geloven wij dat het parlement zijn steun wil uitspreken voor werkelijke rust en vrede in het land".

Uniek in Oost-Europa
Waarnemers in Warschau wijzen erop dat het, doordat het parlement de vorm van een resolutie koos, voor Solidariteit mogelijk blijft bij fikse overtredingen van het recht naar het stakingswapen te grijpen. Het Poolse parlement zou een dergelijke actie zelfs kunnen ondersteunen, als het deze gerechtvaardigd vindt. In Warschau onderstreept men wel dat door deze beslissing de Sejm, dat zich al sinds het begin van het vernieuwingsproces in Polen een grotere rol had toegemeten, nog verder is opgewaardeerd. De Poolse parlementariërs hebben zich als vertegenwoordigers van het volk met de oproep gericht aan de staat, de regering en de vakbond, hetgeen uniek mag heten voor een socialistisch land van Oost-Europa. Naast de oproep tot het vermijden van een crisis zegden de parlementariërs wel hun volledige steun toe aan de regering bij het uitvoeren van haar taken.

Enkele Poolse bladen hebben de regering maandag nadrukkelijk gevraagd volledig gebruik te maken van de verwachte rustperiode van twee maanden, door te tonen dat ze vastberaden kan handelen en hervormingen kan bewerkstelligen zonder dat ze onder druk wordt gezet. Twee vooraanstaande kranten, Trybuna Ludu en Zycie Warszawy, schreven dat veel Poolse burgers geloven dat sommige autoriteiten traag handelen en pas onder dwang in actie komen, zoals het dreigement van stakingen.

Gesprek met Walesa
Lech Walesa, de leider van Solidariteit, zei maandagavond in een interview voor de Poolse televisie dat het tijd wordt dat niet zijn vakbond, maar de regering het intiatief neemt om te bewijzen dat ze politieke vernieuwing wil. ,,Als de regering de samenleving een deel geeft van de dingen die sociaal gerechtvaardigd zijn en zelfs zaken die Solidariteit niet heeft gevraagd, dan zouden de mensen wellicht hun vertrouwen terugkrijgen in de autoriteiten", aldus Walesa. Op de vraag wat hij vond van de oproep van het parlement zei de vakbondsleider dat Solidariteit vrede wil maar ook een sterke regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.