+ Meer informatie

Nog voor winter voedselhulp in SU

2 minuten leestijd

NEW YORK (ANP) - De vicevoorzitter van de Europese

Commisverwacht dat sie, Frans Andriessen, de voedselhulp voor de Sowjet-llnie waarvoor de Europese Gemeenschap 250 miljoen ecu (circa 575 miljoen gulden) heeft uitgetrokken, nog voor het invallen van de winter ter plaatse kan zijn.

Dit heeft minister Van den Broeks woordvoerder gisteren in New York meegedeeld, nadat de EG-trojka en Andriessen in de marge van de VNAssemblée een gesprek hadden met de Japanse minister van buitenlandse zaken. Taro Nakayama.

De Europese topconferentie van Rome stelde eind vorig jaar niet alleen voedselhulp beschikbaar, maar ook kredietgaranties voor voedselaankopen tot een bedrag van 500 miljoen ecu (ruim 1.1 miljard gulden) en technische hulp van 400 miljoen ecu (ruim 9(K) miljoen gulden). Het verstrekken van de kredietgaranties stuit op juridische problemen. Los daarvan maakt het wegvallen van het centrale gezag in de Sowjet-Unie de verdeling van de hulp moeilijker.

De Sowjetminister van buitenlandse zaken. Boris Pankin. heeft gisteren in zijn eerste ontmoeting met president Bush gevraagd ..omvangrijke hulp" beschikbaar te stellen om de economie van zijn land weer op te bouwen.

Bush verklaarde dat de Verenigde Staten bereid zijn voedsel en medicijnen te verstrekken om de SowjetUnie de winter door te helpen, maar herhaalde dat er verdere hervormingen naar een markteconomie nodig zijn, willen de VS meer dan louter humanitaire hulp geven.

Pankin verzekerde Bush dat de politieke situatie in de Sowjet-Unie zich gestabiliseerd heeft. Hij wees er op zijn land besloten heeft zijn troepen van Cuba weg te halen en de wapenleveranties aan Afghanistan te staken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.