+ Meer informatie

Telewinkelen kan massaal van start

„Samenleving lijkt rijp voor dè grote introductie van dit medium "

3 minuten leestijd

WASSENAAR - Philips Telecommunicatie gaat 30.000 miniteis leveren aan Videotex Nederland. Vanaf 1 februari is de minitel, een klein beeldscherm, in alle Primafoonwinkels te koop. Dan kan in Nederland op grote schaal het telewinkelen van start gaan. Dit werd gisteren in Wassenaar door Philips, PTT Telecom en Videotex Nederland bekendgemaakt. Ook werd een distributie-contract ondertekend tussen de PTT enerzijds en Videotex Nederland (een onderneming waarin ook de PTT deelneemt) anderzijds.

Aan de landelijke start gingen proeven in Nuenen en Amstelveen vooraf die volgens Videotex bijzonder goed zijn aangeslagen. Miniteis maken met. behulp van de telefoon het zogeheten telewinkelen, tele-bankieren en het verzamelen van informatie uit gegevensbestanden mogelijk. Directeur Harrems van Videotex zei te mikken op aansluiting van 700.000 miniteis in vier jaar. Voor 1990 rekent men op een verkoop van 100.000 apparaten.

Drempel

„We zitten in een groeiproces waarvan ik veel verwachting heb. Het lijkt erop dat de samenleving rijp is voor de grote introductie van dit medium", zei ir. P. Smits, plaatsvervangend algemeen directeur van PTT Telecom. Voor een zo groot mogelijke invoering van de minitel, is de drempel zo laag mogelijk gehouden. Volgens professor ing. W. C. L. Zegveld, voorzitter van de raad van commissarissen van Videotex Nederland N.V., betekenen de simpele bediening en een gebundelde afrekening via de telefoonnota, een lage drempel. „Een handleiding of een instructieboekje moeten eigenlijk verboden worden", vond Smits. „Pas dan slaag je er echt in om het nieuwe medium van elke technische barrière te ontdoen".

Weerbericht

Op dit moment biedt een tiental bedrijven diensten aan op het videotex-netwerk. Hiertoe behoren onder meer de PTT zelf (een uitgebreide 008service voor telefoonnummers), het KNMI (met een nationale en internationale weerberichtendienst). Interpolis (verzekeringen), Rabobank, Mickey (databank voor computergebruikers van Philips) en Wehkamp. Ook kan men gebruik maken van een elektronisch kookboek en een autodatabank.

Videotex is nog met ongeveer honderd potentiële aanbieders van diensten in onderhandeling. Harrems verwacht „binnen enkele dagen of weken" daardoor een sterke uitbreiding van het aantal deelnemende bedrijven. De grootste vlucht heeft het videotex-systeem in Frankrijk genomen. Daar worden inmiddels^ 11.000 telediensten aangeboden aan enkele miljoenen minitelbezitters. De terminals worden iij'! Frankrijk gratis verspreid. De Nederlandse gebruiker moet er aan de Primafoonbalie 695 gulden voor gaan betalen. Huren kan ook, voor 25 gulden per maand en minimaal drie jaar. Bij gebruik^ zijn de tarieven afhankelijk van de dienst die men, raadpleegt. Zo gaat 008 37,5 cent per minuut kos: * ten maar er zullen waarschijnlijk ook bedrijveivj zijn die hun diensten gratis gaan aanbieden.

„Jong en oud"

De individualisering van de samenleving en dob maatschappelijke trend -om de dingen te doen opw een tijdstip waarop mensen dat zelf willen- zijnb volgens Zegveld de belangrijkste krachten achtena de opkomst van het communicatiesysteem dat deotex aanbiedt." Vuii

Mensen die in de toekomst geen gebruik willen, maken van een beeldscherm, hoeven volgensè Smits niet bang te zijn dat ze van van bepaalde soorten van dienstverlening uitgesloten zullen worden. Hij verklaarde desgevraagd: „Het wordt geen ' vervangend middel, ook winkels en kantoren met"' baliediensten zullen blijven bestaan. Voor bedrij-'" ven betekent het, naast de bestaande mogelijkhe-'" den, een nieuw middel om hun markt te bereiken.'" In Frankrijk is overigens bewezen dat het systeem' voor alle lagen van de bevolking aantrekkelijk is.* Jong en oud gebruiken het daar".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.