+ Meer informatie

AVONDMAAL

2 minuten leestijd

bij meerderheid van stemmen?

In de Stefanuskerk te Dordrecht (Geref.) vond laatst een zgn. experimentele dienst plaats van de geref. jeugd.

Wij lazen daarvan een kort verslag. Daarin werd opgemerkt, dat de kerk een grote plaats in de samenleving dient in te nemen. „De kerk - zo lezen wij - moet de wijken laten zien, dat ze een machtig objekt is, dit in tegenstelling met Christus, Die Zijn weg vervolgde als een machteloze”.

We hebben ons afgevraagd of deze „machtige” kerk tegenover Christus, de „machteloze”, nog wel kerk kan en mag worden genoemd. Ik dacht, dat de kerk nooit buiten Christus gedacht kan worden, en dat juist de kerk, en ieder kerklid in het bijzonder, zichzelf als machteloze moet leren kennen om dan te beleven: Wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig! Ik vermag alle dingen door Christus, Die mij kracht geeft.

Dat dit gehanteerde begrip „kerk” vraagtekenen oproept, zal nog duidelijker worden als we het vervolg lezen van genoemd verslag. We lezen vervolgens: „Door middel van een formulier kon men kenbaar maken of dit soort jeugddiensten moet doorgaan en moet worden uitgebreid met interrupties, een teachin of..... een Avondmaalsviering”!

Zo zal de Avondmaalsviering waarschijnlijk uitgemaakt moeten worden door de jeugd met meerderheid van stemmen.

Vindt u deze dingen niet zeer bedroevend als het heiligste zo in de sfeer van het onheilige, in de sfeer van schreeuwerige interrupties, en van een provo-achtige teach-in wordt gesteld? Zouden ook in dit verband de noodseinen dan niet uitgezonden moeten worden: S.O.S., S.O.S.

De kerk in nood!

De jeugd in nood!

En het ergste is, dat deze nood niet wordt gezien noch begrepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.