+ Meer informatie

Kort geding om boek over BVD

1 minuut leestijd

NIJMEGEN - De gemeente-advocaat van Nijmegen, F. Delissen, heeft vijf rechtspersonen gedagvaard om aanstaande maandag voor de Arnhemse rechtbank te verschijnen.

Inzet van dit geding is de kwestie rond het boek "De Tragiek van een Geheime Dienst", dat over de werkwijze van de afgelopen vijftien jaar van de BVD in de actiewereld gaat. In de uitgave worden zeven Nijmeegse PID (Plaatselijke Inlichtingen Dienst-)functionarissen met naam, adres, foto en persoonlijke omstandigheden vermeld.

Het boek, uitgegeven bij uitgeverij Ravijn in Amsterdam, verscheen deze week in een aantal boekhandels in Nederland. De uitgever zegt niet te weten wie de auteurs zijn. Wel meldde de uitgeverij in een persbericht dat de auteurs als informant voor de BVD hebben gewerkt en dat zij met het verschijnen van hun boek daar een punt achter gezet hebben.

De gemeente-advocaat heeft namens zes van de zeven PID-ers en de gemeente Nijmegen het Nijmeegs Anti-Militaristisch Bureau (rechtspersoon AMOK), de stichting Ravijn, de stichting D'Oude Mol (een linkse boekhandel in Nijmegen), het Nijmeegse Kollektief Kafee de Bijstand en de rechtspersoon De Grote Broek (een groot Nijmeegs kraakpand) gedagvaard. Delissen schrijft in de dagvaarding dat door „het vermelden van volstrekt onnodige privégegevens een onacceptabele inbreuk is gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de eisers, hetgeen een onrechtmatige daad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.