+ Meer informatie

Goede samenwerking tussen Vos en Lanser Sliedrecht

Cutterzuiger,, Castor'' te water gelaten

3 minuten leestijd

SLIEDRECHT — „Dat we deze opdracht destijds binnengehaald hebben is voornamelijk te danken aan het feit dat we in het verleden „kwaliteit" afgeleverd hebben. De technische gecompliceerde werktuigen die we leverden, waren voor hun taak berekend. Gedurende de 50-jarige samenwerking tussen ons en de werf hebben we sinds de oorlog al zo'n vijftien complete baggerwerktuigen gebouwd." Dat zei directeur J. C. Vos van Machinefabriek Vos en Zonen uit Sliedrecht vrijdagmiddag na de doop en tewaterlating van de cutterzuiger „Castor".

Deze niet zelfvarende cutterzuiger behoort tot, de grootste (in zijn soort) die ooit in Nederland gebouwd werd. De bouw wordt uitgevoerd door scheepswerf Lanser BV in Sliedrecht. Deze ontving de bouwopdracht van Machinefabriek Vos en Zonen uit Sliedrecht. Deze hoofdaannemer kreeg op zijn beurt de order van baggermij Broekhoven BV te Zeist. De ruim 78 meter lange ,,Castor" is uitgerust met een dieselvermogen van ruim 15.000 pk. Hij behoort dan ook tot de klassen der zwaarste stationaire cutterzuigers, en zal medio augustus opgeleverd moeten worden. Verder zei directeur Vos ons dat er sinds de oprichting van zijn bedrijf in 1929, nog nooit één jaar met rode cijfers afgerond was. Momenteel werken er bij de firma Vos zo'n 70 mensen. Hiernaast zijn er nog zo'n 250 mensen in dienst bij onderaannemers nauw met de werkzaamheden verbonden.

Wat de toekomst betreft zei hij dat er momenteel weinig vraag naar orders is door de dalende olieprijs. Over de „Castor" merkte hij op dat dit voor de koper een beslissingsinvestering inhoudt van rond de 55 miljoen gulden. ger jaren gemoderniseerd is. Zo is in 1970 een nieuwbouwhelling gerealiseerd. Vijf jaar later is er een grote scheepsbouwhal neergezet. „Gelukkig hebben we dit gedaan. Anders hadden we nooit deze zuigers kunnen bouwen." Verder heeft de werf in twee en een half jaar tijd (1978-1981) zo'n negen binnenvaartcontainerschepen afgeleverd.

OVERLEVEN

Dertigerjaren

De samenwerking tussen de firma Vos en scheepswerf Lanser dateert al uit de dertiger jaren. Scheepswerf Lanser bestaat al ruim 150 jaar. Momenteel werken er zo'n 65 mensen. Ook wordt er veel werk uitbesteed. Daarnaast zijn er nog zo'n 130 mensen in dienst bij onderaannemers nauw met de werkzaamheden verbonden. De werf Lanser is van oorsprong een baggerwerf die voor alle Nederlandse Baggermaatschappijen allerlei baggermateriaal gebouwd heeft. De laatste jaren heeft zich dit toegespitst op de bouw van cutterzuigers. Volgens de heer A. Reitzema (procuratiehouder) van scheepswerf Lanser is dit vrijwel altijd in samenwerking gegaan met Machinefabriek Vos. Zo zal de „Castor" ook gezamenlijk afgebouwd worden. Wat de werf op zich betreft zei hij dat deze in de zeventi

Wat het werk op dit moment betreft zei Reitzema dat men bezig is met de afbouw van een cutterladder voor de „Castor". Daarnaast zijn we bezig met de afbouw van een ponton. Wat de toekomst betreft hebben we wel aanvragen op allerlei gebied (onder andere verlengen van schepen), maar geen concrete orders. Naast de nieuwbouw houdt de werf zich ook bezig met een reparatieafdeling.

Deze was de laatste jaren regelmatig van werk voorzien, maar niet in die mate zoals het yrocgcr was. Aan de andere kant hebben wc meer nieuwbouw zodat wc gemakkelijker mensen over kunnen hevelen. Zoals het er nu uitziet is dó werf tot juni 1983 vol bezet. Wc zijn echter niet pessimistisch. De gedachten onder de werf is eigenlijk zo dat er wel weer betere tijden aan zullen breken. Het voornaamste is echter als wc maar overleven. Om nog meer regionaal nieuws in onze krant te kunnen plaatsen zoeken wij in diverse gemeenten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.