+ Meer informatie

IBM geeft bedrijf nieuwe structuur

Winstgevendheid moet beter

2 minuten leestijd

ARMONK (ANP) - De Amerikaanse IBM, veruit het grootste computerconcern ter wereld, krijgt een geiieel nieuwe structuur. Het doel is de verbetering van de winstgevendheid. Door het concern op te delen in een aantal kleinere, meer zelfstandige sectoren kan beter op de marktontwikkelingen worden gereageerd, zo heeft IBM gisteren bekendgemaakt.

55 55

Het hoofdkantoor van de computergigant zal zich niet langer bemoeien met de bedrijfsvoering in de verschillende onderdelen, maar slechts de bedrijfsstrategie uitstippelen en toezien op de naleving daarvan. De directies van de diverse onderdelen krijgen meer eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

De printers en de personeelszaken worden ondergebracht in aparte dochterondernemingen. Pennant Systems, de printer-dochter, heeft een jaarlijkse omzet van twee miljard dollar in een markt van dertig miljard dollar. Employment Solutions Corporation wordt een soort geprivatiseerde afdeling personeelszaken. Deze dochteronderneming zal voor IBM personeel werven en aannemen. In een later stadium kunnen deze diensten ook aan andere ondernemingen worden verleend. Ook de geheugens, personal computers, grote systemen en technologie worden ondergebracht in aparte zakelijke eenheden die overigens geen rechtspersoon worden.

Inspanningen

In het hele bedrijf zullen inspanningen worden verricht om de prestaties van alle afdelingen beter meetbaar te maken. 'De verkoop- en dienstverleningsbedrijven worden met name genoemd. „Zij zullen dienstverleners in de ware zin des woords worden", aldus IBM-topman Akers. Zij zullen zich meer gaan richten op de verkoop van kunde en vaardigheden dan van apparaten. Daarbij hoort dat klanten door IBM ook machines van andere merken binnen een geïntegreerd systeem kunnen laten plaatsen, wat IBM al langer doet. Aan een mainframe van IBM zouden bij voorbeeld pc's van Digital Equipment kunnen worden gehangen.

Het is op dit moment nog niet te zeggen of de reorganisatie gevolgen zal hebben voor de Nederlandse IBM-organisatie, zo heeft een woordvoerder desgevraagd verklaard. Dat wordt pas duidelijk als het concern binnen enkele weken met aanvullende maatregelen komt.

IBM heeft voor de nieuwe structuur gekozen om te besparen op de kosten. In dat kader past ook de aankondiging van vorige maand dat er opnieuw 20.000 banen worden geschrapt. Dit jaar verdwenen er ook al 20.000 banen. Voordat IBM met reorganiseren begon werkten er 373.000 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.