+ Meer informatie

Gorbatsjov uitgejouwd bij revolutieherdenking

Links en rechts bestoken Sowjetleider

3 minuten leestijd

MOSKOU — Zowel conservatieve communisten als anticommunistische radicalen hebben gisteren Sowjetpresident Michail Gorbatsjov bij de viering van de 73e verjaardag van de Oktoberrevolutie op het Rode Plein in Moskou uitgejouwd. Ze noemden hem een verrader van het socialisme en zijn eigen hervormingen.

De deelname aan twee alternatieve manifestaties in de hoofdstad was echter gering. Slechts enkele duizenden hadden gehoor gegeven aan de oproep van hervormingsgezonden en radicalere groeperingen om onder meer het begin van de genocide onder het Russische volk te herdenken.

Tijdens de officiële parade op het Rode Plein schoot een man uit Leningrad op ongeveer 200 meter van Gorbatsjov twee kogels af uit een jachtgeweer met afgezaagde loop, maar hij trof geen doel. Volgens het hoofd van de veiligheidspolitie, Wladimir Krjoetsjkov, betrof het „een gek". De man had het wapen onder zijn jas verborgen. Een geüniformeerde politieman zag hem toen hij het te voorschijn haalde en greep hem. Tijdens de worsteling vloog een kogel de lucht in en een andere in de grond. De identiteit van de man is niet bekendgemaakt. Verbale aanvallen

Ofschoon de schietpartij de feestdag een dramatisch element gaf, waren het vooral de verbale aanvallen van links en rechts die deze viering van de Oktoberrevolutie karakteriseerden en de problemen toonden waarmee de Sowjetleider heeft te kampen. Conservatieven, velen zwaaiend met portretten van dictator Josef Stalin, wiens bloedige bewind door Gorbatsjov is veroordeeld, sloten zich aan bij arbeiders, die boos zijn over zijn economische hervormingen en vrezen dat deze slechts werkloosheid zullen brengen.

Een uur na de parade die volgde op het gebruikelijke militaire machtsvertoon, waarbij het Sowjetleger onder meer de nieuwste intercontinentale ballistische raketten, de SS-25, toonde, marcheerden ongeveer 10.000 radicalen het plein op. Velen van hen scandeerden "Gorbatsjov, treed af'.

Oproep

Gorbatsjov brak met de traditie door zijn speech af te steken vóór de militaire parade. Hij riep op de eenheid te bewaren om de economische hervormingen en de perestrojka-pontiek tot een succes te maken. Hij hield zijn gehoor voor dat de perestrojka (hervorming) bedreigd wordt door toenemende problemen als gevolg van de economische verslechtering en het oplaaien van etnische confliten.

Hij stond ook stil bij de economische problemen. „Wij zijn ernstig bezorgd over de tekorten, de lange rijen, de hoge prijzen, waardoor orde en rust worden aangetast. Wij zijn ook getroffen door de vijandigheid tussen de nationaliteiten. Maar wij moeten niet in paniek raken, of de klok terugdraaien", sprak de Sowjetleider. Hevige oppositie

In veel republieken is er hevige oppositie geweest tegen de viering van de Oktoberrevolutie en vooral tegen militaire parades, maar er zijn geen ongeregeldheden gemeld. In Armenië en Georgië waren er noch parades noch de gebruikelijke demonstraties. De Georgiërs hadden niet eens een vrije dag en moesten gewoon werken. In de Oekraïne vonden de parades en demonstraties plaats op verschillende plekken in de hoofdstad Kiev. De volksbeweging Roech en andere groeperingen hadden een alternatieve demonstratie georganiseerd en 7 november uitgeroepen tot nationale rouwdag van het Oekraïense volk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.