+ Meer informatie

Schepen Iran door Suezkanaal

1 minuut leestijd

ISMAILIA (ANP/RTR) - Twee Iraanse marineschepen zijn gisteren door het Suezkanaal gevaren.

Aan het eind van de middag kwamen ze aan in de Middellandse Zee. Dat meldde een woordvoerder van de Suezkanaal Autoriteit, het orgaan dat de scheepvaart over de belangrijke waterweg organiseert.

De passage van de oorlogsschepen is omstreden. Israël, de aartsvijand van Iran, beschouwt de doortocht als een ernstige provocatie.

Sinds de Iraanse Revolutie in 1979 voeren er geen Iraanse marineschepen meer door het Suezkanaal, dat de Rode Zee en de Middellandse Zee met elkaar verbindt.

Het MK-5-fregat Alvand en het bevoorradingsvaartuig Kharg zijn naar verluidt onderweg naar Syrië. Daardoor komen ze dicht langs Israëlische wateren. Begin maart zouden de marineschepen terugkeren naar Iran.

De omstreden tocht door het Suezkanaal was eerder al aangekondigd, maar werd meerdere malen uitgesteld

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.